harghita_sedinta.jpgConsiliul Judeţean Harghita doreşte să construiască un complex sportiv la o altitudine de 1.700 de metri, pe un platou de aproximativ 25 de hectare din munţii Harghita, care să fie folosit inclusiv pentru pregătirea olimpică. Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Harghita a precizat, într-un comunicat de presă, că se doreşte ca acest complex să fie unul de pregătire olimpică destinat practicanţilor tuturor sporturilor iar ideea este analizată, în aceste zile, cu reprezentanţii Comitetului Olimpic din Ungaria.

Complexul va fi format din trei terenuri de fotbal, dintre care unul va fi dotat cu pistă de atletism, o sală de sport care va dispune de terenuri de baschet şi handbal, cel puţin cinci terenuri de tenis dar şi 2500 m de pârtie pentru schi fond, cu panou de tragere pentru biatlonişti. De asemenea, nu vor lipsi locurile de cazare, un restaurant pentru minim 200-250 de persoane şi trasee special concepute pentru cursele de cros.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, consideră că acest complex sportiv ar fi o componentă importantă a iniţiativelor de dezvoltare turistică din zonă. Astfel, cei 50 de kilometri de pârtie, la standardele celor din Alpi, ar fi completaţi de pârtii de schi fond, tură şi cros, dar şi de pârtii de snowboard. Pentru sezonul de vară se preconizează realizarea unor piste de bicicletă, drumuri pentru călărie şi atelaje hipice, ce vor fi completate cu trasee turistice pentru drumeţii şi promovarea specialităţilor gastronomice locale.

„Discuţiile legate de acest proiect au fost iniţiate încă din anul 2008, fiind implicate treisprezece localităţi, mai mult de douăzeci de composesorate şi trebuie avute în vedere interesele a peste cincizeci de antreprenori locali pentru a nu fi încălcate valorile naturale ale munţilor Harghita. Unul dintre scopurile programului de dezvoltare este crearea de noi locuri de muncă, în planul de dezvoltare avându-se în vedere şi acest lucru. (…) În concordanţă cu proiectul, aici vor exista programe destinate oaspeţilor indiferent de anotimp, însă pentru aceasta e nevoie de investiţii pe măsură. Din resurse proprii şi prin rularea economiei interne vom reuşi crearea unei valori care va atrage atât turiştii în zonă, cât şi investitorii”, a afirmat Borboly Csaba.
La rândul său, secretarul general al Comitetului Olimpic din Ungaria, Szabo Bence, consideră că s-ar putea organiza cantonamente în comun, în complexul sportiv din Harghita, pentru sportivii din Ungaria care nu au posibilitatea de a efectua, în ţara lor, antrenamente la altitudine. „Văd a fi posibilă cooperarea în două sectoare: în primul rând numeroşi cetăţeni din Ungaria ar putea veni în Harghita şi s-ar putea bucura de minunatele peisaje şi de ospitalitatea de aici, pentru aceasta fiind nevoie de o mai bună publicitate. Pe de altă parte, s-ar putea organiza tabere de antrenament în comun, respectiv tabere de pregătire fizică pentru practicanţii de caiac-canoe, pentatlon sau pentru scrimeri, deoarece în Ungaria nu se pot efectua antrenamente la altitudine, posibilitate excelentă pentru aceasta oferind Munţii Harghita”, a afirmat secretarul general al Comitetului Olimpice din Ungaria.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Harghita s-au iniţiat discuţii şi cu Comitetul Olimpic Român, în vederea sprijinirii unei astfel de iniţiative. AGERPRES