Consiliul Judeţean Harghita a lansat, pe 12 decembrie, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Odorheiu Secuiesc, aplicaţia mobilă de promovare turistică „Visit Harghita”, care reuneşte, în premieră, toate ofertele turistice din judeţ, fiind un instrument util pentru cei care doresc să viziteze această zonă.
Aplicaţia „Visit Harghita” oferă informaţii, în română, maghiară şi engleză despre locuri de cazare, restaurante, atracţii turistice, dar şi posibilităţi de distracţie. Există şi un top al celor mai bune restaurante şi locuri de cazare, cei interesaţi putând suna direct pentru a obţine o rezervare. Turiştii pot afla din aplicaţie şi care sunt cele mai cunoscute legende ale judeţului şi au la dispoziţie şi un calendar cu evenimente.
Meniul dispune şi de un ghid audio, dar oferă şi informaţii utile pentru turişti, cum ar fi prognoza meteo, harta judeţului, o listă a ghizilor turistici şi a birourilor de informare turistică, locurile de unde pot fi închiriate autoturisme, precum şi datele de contact al Serviciului Salvamont.
Aplicaţia „Visit Harghita” este disponibilă pe Android şi IOS şi poate fi descărcată gratuit, existând şi un backup pe site, pentru cei cărora le e mai uşor să îşi facă programarea concediului din faţa calculatorului şi nu de pe telefon.
Logo-ul aplicaţiei reprezintă o floare stilizată, motiv tradiţional din zonă, în interiorul căreia se regăsesc picăturile de apă, cu referire la apele minerale din Harghita şi crestele unor munţi, care fac trimitere la zonele muntoase foarte frumoase din judeţ.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biro Barna Botond, cel care a coordonat proiectul, a declarat că lansarea aplicaţiei mobile de promovare a judeţului „este rezultatul unei munci foarte serioase de culegere de date”, care a durat opt luni de zile, timp în care s-a adunat laolaltă toată oferta turistică a judeţului.
„Aplicaţia are un rol esenţial, deoarece toţi cei interesaţi să viziteze judeţul Harghita pot accesa înt-un singur loc şi în mod facil informaţiile relevante, pot să-şi planifice cu uşurinţă perioada petrecută în judeţ şi pot contacta locurile pe care doresc să le viziteze. Acest eveniment şi această zi este o premieră din mai multe puncte de vedere: pe de o parte este prima aplicaţie în format Android şi IOS care promovează toată oferta turistică din Harghita şi pe de altă parte este prima aplicaţie de promovare turistică la nivel judeţean care conţine şi un ghid audio”, a spus Biro Barna Botond.
El a punctat faptul că oferta turistică pune accent pe specificităţile judeţului şi a dat asigurări că cei care vizitează Harghita vor pleca acasă cu zâmbetul pe buze. „Noi nu vrem să intrăm în competiţie cu ofertele turistice ale ţărilor din Vest, foarte bine dezvoltate, nu avem nici munţii lor înalţi şi nici aceleaşi oportunităţi pe care le au ei. Noi încercăm să atragem atenţia turiştilor asupra acelor specificităţi în care suntem unici ori la nivel naţional, european sau mondial, încercăm să punem accent pe specificitatea judeţului, pe ceea ce suntem noi speciali. Şi toţi cei care pleacă de aici, pleacă liniştiţi, cu zâmbetul pe buze şi am dori cât mai mulţi să simtă acea revelaţie pe care o pot dobândi doar aici, în judeţul Harghita. Şi, dacă tot vin, să lase şi bani, ca să zâmbim şi noi”, a afirmat vicepreşedintele CJ Harghita.
Prezent la evenimentul de lansare, preşedintele Consiliului Judeţean, Borboly Csaba, a arătat că dezvoltarea turismului din judeţ a vizat realizarea de investiţii, unde este nevoie de contribuţia fiecărui actor din domeniu, dar a cuprins şi realizarea de strategii sau de parteneriate.
„Eu cred că dezvoltările turistice în judeţul Harghita le-am putea caracteriza printr-o forţă calmă, liniştită, fiindcă nu am luat numai punctual ceva cu care am fugit repede înainte şi să ne dăm seama ulterior că nu poate fi utilizat, ci am mers pe ideea investiţiilor, am mers de la investiţii până la strategii, de la educaţie până la modificarea cadrului legislativ, de la diferitele proiecte şi parteneriate, până la a aduce acel know-how de care avem nevoie. (…) În Harghita trebuie să ne gândim la un turism unde există o sinergie a energiilor, important este să existe securitate, important este să avem investiţii, noi trebue să construim drumuri, să facem dezvoltările necesare pentru consolidarea acestui domeniu economic şi în acest domeniu avem nevoie de contribuţia fiecăruia”, a declarat Borboly Csaba.
Reprezentanţii CJ Harghita au precizat că în perioada următoare se doreşte încheierea unor parteneriate cu Ministerul Turismului din România şi cu Agenţia Naţională de Turism din Ungaria pentru popularizarea aplicaţiei, iar o listă cu locurile legendare va ajunge la birourile de turism din judeţ. AGERPRES