Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a semnat contractul de finanţare pentru amenajarea în municipiul Galaţi a unui centru integrat de colectare a deşeurilor inerte, finanţarea fiind asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), informează Biroul de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, acest centru va avea: platformă betonată, hală, containere, utilaje şi echipamente (motostivuitor, încărcător frontal, concasor pentru deşeuri din construcţii şi demolări, staţie de compostare), cameră frigorifică, laborator de analize chimice, cântar acces auto de mare tonaj şi spaţii administrative.

‘Centrul va fi amenajat la marginea oraşului, în imediata apropiere a viitoarei staţii de tratare mecano-biologică a deşeurilor din cadrul amplului proiect european <Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Galaţi>. Acest centru de colectare a deşeurilor inerte, cum ar fi molozul, anvelopele uzate, resturile de cărămizi, mobilierul vechi sau electrocasnicele uzate, va reduce poluarea mediului înconjurător. De asemenea, materialele care vor fi aduse în acest centru vor fi valorificate cât mai mult posibil, centrul fiind dotat cu utilaje şi echipamente moderne, inclusiv cu un laborator pentru analize chimice. Mai mult, vor fi instalate şi sisteme de producere a energiei din surse regenerabile. Astfel de centre înseamnă un mediu mai curat, îmbunătăţesc procesul de reciclare, reduc riscurile de sănătate publică şi cresc nivelul de educaţie ecologică’, a declarat Costel Fotea.

Valoarea finanţării este de 32.666.463 de lei, fondurile fiind asigurate prin PNRR.

De asemenea, CJ Galaţi a obţinut finanţare şi pentru amenajarea a şapte astfel de centre la Slobozia Conachi, Târgu Bujor, Valea Mărului, Umbrăreşti, Bereşti-Meria, Brăhăşeşti şi Drăguşeni. AGERPRES