frunzaverde_sorin_.jpgPrincipalul investitor din Caras-Severin, in ultimii ani, a fost administratia judeteana, care, prin intermediul proiectelor cu finantare europeana, a adus peste 180 de milioane de euro, a declarat Sorin Frunzaverde, presedintele Consiliului Judetean.

“In ultimii patru ani au intrat in Caras-Severin aproape 187 milioane de euro, prin intermediul proiectelor cu finantare europeana depuse de Consiliul Judetean singur sau in parteneriat cu administratiile locale din judet”, a precizat presedintele forului executiv judetean.

Proiectele au vizat infrastructura, infrastructura rutiera, alimentarea cu apa, canalizarea, statiile de epurare, reabilitari de camine culturale sau proiecte turistice, cum este cel denumit “Resita Alpina”. Valoarea proiectelor derulate deja in Caras-Severin depaseste 24 milioane de euro, din care aproape 4 milioane euro reprezinta proiecte ale Consiliului Judetean si in parteneriat, aproape 8 milioane din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, iar alte peste 12 milioane euro prin proiecte finantate prin SAPARD.

Totodata, valoarea proiectelor in curs de derulare este de circa 160 milioane euro, pentru care banii exista deja. Si in aceste cazuri, sumele provin din diferite proiecte ale Consiliului Judetean Caras-Severin, unele depuse in parteneriat, ori din proiecte finantate prin OG nr. 7, HG nr. 577 sau prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), masura 3.2.2. In ceea ce priveste proiectele aflate in pregatire, presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin spune ca si acestea depasesc 125 milioane euro.

“Partea buna a lucrurilor este ca nu exista barem pentru finantarile europene, doar daca noi hotaram acest lucru. Aceasta modalitate de finantare continua anual. Important este faptul ca administratiile locale au invatat sa faca proiecte”, a adaugat presedintele Consiliului Judetean.

Sorin Frunzaverde a declaratca toate aceste proiecte sunt si generatoare de locuri de munca. Practic, acestea creeaza baza – de la proiectare, la firmele de constructii. In plus, daca turismul este dezvoltat la nivelul judetului, implicit este nevoie si de forta de munca. Sorin Frunzaverde a explicat si ca, la nivel national, absorbtia fondurilor europene este destul de mica, atat din cauza lipsei cofinantarii locale, dar mai ales a indiferentei fata de aceste proiecte. “Cu totii vor trebui sa inteleaga faptul ca singura metoda sigura de dezvoltare a comunitatilor locale o reprezinta proiectele cu finantare europeana”, a subliniat Sorin Frunzaverde.