Consiliul Judeţean Dolj a iniţiat un proiect de hotărâre prin care alocă fonduri pentru a le asigura o vizită la muzeele din Craiova tuturor elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a, iar elevii de la şcolile din afara municipiului reşedinţă de judeţ vor beneficia, gratuit, de transport şi de masa de prânz la restaurantul din administrarea CJ.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, aproximativ 10.400 de elevi, de la peste 120 de unităţi de învăţământ gimnazial din Dolj, vor beneficia de proiectul „EU la muzEU”, pentru care CJ Dolj alocă anul acesta circa 400.000 de lei.

„Proiectul a fost gândit împreună cu directorul Muzeului Olteniei şi dorim să oferim acces la educaţie non-formală, la cultură muzeală pentru cât mai mulţi elevi. Chiar mulţi dintre craioveni nu au fost niciodată la vreun muzeu din oraş, cu atât mai mult sunt elevi, mai ales cei din alte localităţi decât Craiova, care nu pot să ajungă sau ajung mai greu să vadă ce există în muzee. Sunt nişte bogăţii ale noastre, iar Muzeul Olteniei are peste o sută de mii de piese. Am dorit să creăm un cadru pentru ca, anual, elevii de gimnaziu, din toate şcolile din judeţ, să poată să vină la muzeu organizat, pentru că este mai greu să ajungi din anumite localităţi, chiar şi cu şcoala, să vizitezi timp de o zi muzeele din Craiova. Până la urmă, cine să aibă întâietate să vadă ce bogăţii avem, dacă nu aceşti copii care vin după noi şi care sunt viitorul nostru”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Preşedintele CJ Dolj a afirmat că proiectul se va adresa doar elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a, întrucât au considerat că aceia de clasa a VIII-a sunt la final de gimnaziu şi timpul lor trebuie dedicat examenelor. Proiectul se va derula anual, astfel încât şi cei care sunt în clasa a V-a în prezent vor intra în program în ciclul următor.

Prin acest proiect elevii din clasele a VI-a şi a VII-a din Craiova vor beneficia de o vizită la toate muzeele din oraş, cu tur ghidat, şi vor primi câte o broşură. De asemenea, toţi elevii de la aceleaşi clase de la şcolile din afara Craiovei vor avea transportul asigurat până la destinaţie şi înapoi, iar la prânz vor merge la masă la Restaurantul Flora, aflat în administrarea CJ Dolj. Toate cheltuielile sunt asigurate de CJ Dolj din fonduri proprii.

„Prin acest proiect, noi sperăm ca elevii să-şi dorească ca pe viitor să mai vină la muzeele noastre şi poate chiar mai mult. Nu sunt bani puţini, dar noi, de-a lungul timpului, am dat bani mult mai mulţi şi pe alte chestiuni mai puţin importante. Până la urmă, cea mai importantă resursă a noastră sunt copiii”, a mai spus Cosmin Vasile. AGERPRES