Consiliul Judeţean Covasna a deschis o linie de finanţare nerambursabilă de aproape două milioane de lei pentru programele şi proiectele organizaţiilor nonguvernamentale. Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, a declarat că 600.000 lei au fost alocaţi pentu proiectele sportive, 125.000 lei pentru cele de tineret, 700.000 lei pentru cultură şi recreere şi 500.000 lei pentru susţinerea cultelor.

El a menţionat că anul acesta apelul de depunere a proiectelor a fost lansat cu o întârziere de aproape o lună, deoarece Prefectura a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Judeţean. „Am ajuns în această situaţie din cauza interpretării diferite a unui cuvânt din lege (…) şi am pierdut încă o lună sau poate două şi aşteaptă sute de solicitanţi. Termenul iniţial de depunere a proiectelor era luna martie, a mai fost decalat cu o lună. Sunt 6-700 de dosare şi până se analizează o să ajungem la sfârşitul lunii mai. Nu se poate plăti retroactiv şi asta înseamnă că am pierdut aproape patru luni din acest an pentru că cei din bastionul celălalt (Prefectura – n.r) ne-au pus beţe în roate”, a declarat Tamas Sandor.

Proiectele pot fi depuse până la data de 7 aprilie la sediul Consiliului Judeţean Covasna sau expediate prin poştă, iar evaluarea proiectelor va avea loc în perioada 11 aprilie-25 mai.

Potrivit criteriilor stabilite de Consiliul Judeţean, banii vor putea fi folosiţi pentru cofinanţarea proiectelor şi programelor culturale, educativ-ştiinţifice, sportive şi de recreere, programelor ce vizează promovarea, prezentarea, păstrarea, ocrotirea, conservarea, protecţia şi popularizarea valorilor, patrimoniului cultural, portului popular din judeţ, proiectelor şi programelor culturale organizate cu ocazia unor aniversări semnificative, editarea materialelor de prezentare, popularizare a judeţului, a unor localităţi sau microregiuni, cofinanţarea activităţii de asistenţă comunitară a localităţilor izolate, completarea fondurilor proprii ale unităţilor de cult destinate întreţinerii şi funcţionării acestora, construirii şi reparării lăcaşurilor de cult, conservării şi întreţinerii bunurilor de patrimoniu aparţinând cultelor religioase, desfăşurării unor activităţi de asistenţă socială, cofinanţarea programelor educaţionale organizate în parteneriat cu consilii locale şi şcoli.

Un solicitant poate depune cel mult trei proiecte, sprijinul minim acordat fiind de 1.000 lei pe proiect, iar aportul propriu necesar de minim 20% din valoarea sumei acordate. AGERPRES