Consiliul Judeţean Constanţa împrumută peste 18 milioane de lei pentru plata arieratelor

constantinescu_n_mare2.jpgConsilierii judeţeni constănţeni au aprobat, luni, într-o şedinţă extraordinară, contractarea unui împrumut în valoare de peste 18 milioane de lei pentru plata arieratelor pe care Consiliul Judeţean le are către diverşi prestatori de servicii, în condiţiile în care nivelul de îndatorare al judeţului este de 12,5% din bugetul pe care îl are. Proiectul de hotărâre, iniţiat de preşedintele CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, a fost aprobat în conformitate cu prevederile OUG 3/2013 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea anumitor arierate din economie, alte măsuri financiare, precum şi modificarea unor acte normative.

“Este vorba de datorii mai vechi de 90 de zile, datorii care înseamnă facturi de bunuri şi servicii pe care diferiţi prestatori le-au făcut către Consiliul Judeţean sau către ordonatorii secundari sau terţiari de credite aflaţi în subordinea Consiliului Judeţean. Acest împrumut se ia pe o perioadă de maximum cinci ani de zile şi se plătesc dobânzile de la Banca Naţională”, a declarat Constantinescu.

Potrivit acestuia, prin “stingerea” arieratelor se încearcă “eliberarea” economiei de blocajele existente până în prezent. “Sunt firme care nu dădeau bani la fisc, impozite. (…) Este un pas spre deblocarea economiei reale.(…) Este vorba de datorii, inclusiv la furnizorii de gaz, de lumină, la Regia Judeţeană de Drumuri, la Regia Judeţeană de Apă, cât şi la alţi prestatori care au prestat diferite bunuri, servicii sau lucrări în favoarea Consiliului Judeţean sau în favoarea Teatrului Fantasio, Muzeului de Istorie sau a altor ordonatori de credite din subordinea CJ. (…) La momentul acesta, gradul de îndatorare al judeţului este de 12,5%. Ordonanţa permite un grad de îndatorare de 70% din buget pentru aceste arierate”, a afirmat preşedintele CJ Constanţa.

Nicuşor Constantinescu susţine că datoriile pe care le au autorităţile locale sunt cauzate de “proasta” gestionare a ţării din anii anteriori. “Cauza o cunoaşteţi cu toţii şi este proasta gestionare a acestei ţări de guvernele PDL, ce a avut loc în anii precedenţi. Este vorba de guvernele Boc care au blocat firmele private. Acestea, blocându-se, nu au mai plătit TVA, taxe şi impozite şi atunci banii care vin la primării şi la Consiliul Judeţean sunt mai mici, este evident”, a declarat Nicuşor Constantinescu. AGERPRES