tise_alin.jpgConsiliul Judeţean Cluj doreşte ca, în acest an, să înceapă demersurile pentru înfiinţarea a două noi parcuri industriale, în unul dintre ele urmând să fie produsă energie cu ajutorul panourilor solare.

Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că parcul industrial Tetarom 5 ar urma să producă energie atât pentru cele trei parcuri industriale existente deja, cât şi pentru celelalte care vor fi construite, dar şi pentru unele instituţii publice.

„Avem în plan să demarăm investiţiile în două noi parcuri industriale – un parc logistic, Tetarom 4 şi un parc Tetarom 5, cu specific de producere de energie neconvenţională, prin panouri solare. Scopul este acela de a asigura întreaga energie electrică de care are nevoie Tetarom, pentru toate parcurile industriale, urmând ca după ce vom face această investiţie să putem intra cu energia produsă în circuitul naţional energetic pentru a o putea chiar vinde, aşa încât veniturile proprii ale Tetarom să fie suficiente pentru a demara investiţiile în alte parcuri industriale”, a declarat Alin Tişe.

El a arătat că noul sistem energetic ar fi benefic pentru toată lumea. „Încercăm prin acest Tetarom 5 să venim atât în sprijinul investitorilor din parc, care vor putea să folosească energia produsă de noi, dar, pe de altă parte, şi alte instituţii publice, cum ar fi Consiliul Judeţean sau alte autorităţi, vor putea beneficia de energia produsă de Tetarom 5”, a completat Tişe.

Din estimările de până acum, pentru noul parc ar fi nevoie de circa 100 de hectare de teren şi de o investiţie de circa 100 de milioane de euro, bani despre care Alin Tişe spune că încearcă să-i obţină din fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial, cu atât mai mult cu cât în astfel de cazuri 90 la sută din fonduri sunt nerambursabile şi numai 10 la sută trebuie să fie contribuţie proprie. Până acum, în judeţul Cluj există trei parcuri industriale, în două dintre ele funcţionând fabrici ale unor investitori precum Nokia şi Emerson. AGERPRES