Tinerii instituţionalizaţi aflaţi în grija Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC) vor intra într-un proces de evaluare şi orientare educaţională.
„Scopul principal al proiectului este acela de a oferi gratuit tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani găzduiţi în centrele rezidenţiale ale DGASPC Cluj şansa de a opta, în cunoştinţă de cauză şi în deplină concordanţă cu profilul personal, pentru un parcurs şcolar şi pentru o carieră profesională care să îi atragă şi care să se suprapună într-o cât mai mare măsură peste aşteptările şi calităţile personale ale fiecăruia. În concret, acest serviciu de orientare vocaţională denumit VIA – Vocaţie, Interese, Autocunoaştere – constă în realizarea unei evaluări psihoaptitudinale a tinerilor prin aplicarea unui chestionar care conţine nu mai puţin de 320 de întrebări ce vizează determinarea trăsăturilor comportamentale stabile ale celor evaluaţi”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean Cluj.
În cadrul sesiunii de consiliere, adolescenţilor le sunt prezentate modele de succes, persoane care, la fel ca şi ei, provin din centre de plasament şi care, în ciuda tuturor dificultăţilor, s-au realizat în viaţă, din punct de vedere profesional şi material. „Am considerat ideea unui asemenea proiect mai mult decât necesară şi oportună, întrucât acesta oferă copiilor instituţionalizaţi aflaţi în grija noastră o şansă în plus în ceea ce priveşte reuşita în viaţă, prin alegerea în cunoştinţă de cauză a unei şcoli, respectiv facultăţi care să li se potrivească şi pe care au posibilităţi reale de a o absolvi şi, respectiv, a unei profesii pe care să o practice cu plăcere şi pentru care au calităţile necesare”, susţine, în comunicat, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan.
El spune că, în acest fel, le este oferit acestor copii un avantaj „în această grea competiţie care este viaţa”. „Afirm acest lucru întrucât, chiar dacă această problemă a unor opţiuni educaţionale sau profesionale greşite afectează un număr extrem de mare de tineri şi generează numeroase renunţări şi eşecuri, în cazul copiilor instituţionalizaţi riscul este cu atât mai mare cu cât ei nu au alături o familie care să îi consilieze şi să îi susţină”, a mai spus Vakar Istvan. AGERPRES