Consiliul Judeţean Braşov a finalizat procedura de contractare de noi împrumuturi de până la 200 de milioane de lei pentru finanţarea unor investiţii foarte importante pentru judeţ, cum sunt Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, proiecte de investiţii în infrastructura rutieră şi de sănătate, care beneficiază de fonduri europene nerambursabile, se precizează într-un comunicat de presă transmis de Biroul de presă al CJ.

”Prin semnarea celor două contracte de împrumut sunt asigurate sursele de finanţare atât pentru cel mai important obiectiv de investiţii la nivelul judeţului Braşov-Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, cât şi pentru cofinanţarea proiectelor de investiţii care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. Toate acestea, în condiţiile unei structurări care a avut în vedere un servicu al datoriei publice locale prudenţial, ce prevede un grad de îndatorare de aproximativ 20%, semnificativ inferior plafonului maxim legal de 30% şi similar maximului înregistrat la nivelul anului 2016”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea.

Un prim contract a fost semnat cu Banca Comercială Română pentru un împrumut în valoare de 76.615.000 lei, cu posibilitatea majorării până la 100 de milioane de lei, în vederea finanţării următoarelor obiective de investiţii publice de interes judeţean: Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav (50 de milioane lei) şi cofinanţarea proiectului european de modernizare a drumului interjudeţean Braşov-Covasna (24.615.000 lei).

Un al doilea contract a fost semnat cu EximBank, pentru un împrumut de 68.937.000 lei, cu posibilitatea majorării până la valoarea 100 de milioane lei, în vederea finanţării proiectului Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav (48.552.000 lei) şi cofinanţării proiectelor europene de modernizare a infrastructurii rutiere şi de sănătate (20.385.000 lei). Suma pentru cofinanţări este distribuită astfel: 7.785.000 lei pentru modernizarea drumului interjudeţean DJ 104A, DJ105C, DJ 105P; 1.448.000 lei pentru consolidarea, modernizarea şi creşterea eficienţei energetice a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov; 8.697.000 lei pentru modernizare, dotare şi eficientizare energetică a corpului S+P+7+M şi corp extindere ( de legătură) existent între corpul nou şi corpul vechi al Maternităţii; 2.365.000 lei pentru reparaţii capitale, modernizare,eficientizare energetică a Unităţii de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie din localitatea Sânpetru.

Ambele finanţări rambursabile prevăd o perioadă de graţie de până la trei ani şi au o maturitate de 15 ani. Având în vedere limitele legislative cu privire la valoarea maximă ce poate fi împrumutată de o autoritate publică locală pentru finanţarea proiectelor de investiţii care nu beneficiază de fonduri europene nerambursabile, diferenţa de împrumuturi de până la 200 de milioane lei se va contracta în 2019, menţionează comunicatul citat. AGERPRES