Consiliul Judeţean Braşov a finalizat cel de-al doilea proiect cu fonduri europene pentru digitalizarea unor instituţii din subordine, fiind vorba de o valoare totală de aproape 3 milioane de lei.

„Dacă până în prezent ne refeream strict la CJ Braşov, primul consiliu judeţean digitalizat din ţară, de această dată putem spune că şi alte instituţii din subordine – vorbim de DGASPC şi de cele şase unităţi medicale – sunt digitalizate, tot cu fonduri europene, prin POCA. În total, pe ambele proiecte avem o valoare totală de 6,5 milioane de lei, bani pe care consider că i-am folosit eficient şi, în perioada viitoare, toţi cei care vor interacţiona cu aceste instituţii vor vedea că aceasta va fi mult mai facil. Urmează ca, în funcţie de alte oportunităţi de finanţare care vor apărea, să îmbunătăţim această calitate la nivelul tuturor instituţiilor subordonate. În acelaşi timp, ne aşteptăm ca şi cât mai multe instituţii ale statului cu care interacţionăm – şomaj, finanţe, muncă – să ajungă la acelaşi nivel, pentru o putea să interconectăm acest sistem şi să ne uşurăm munca”, a declarat preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea.

Conform managerului de proiect, Petru Nechifor Moraru, prin acest proiect au fost realizate o platformă digitală integrată (portal web, arhivare electronică, captură documente, fluxuri de lucru cu documente, registratură electronică şi managementul arhivei fizice de documente) care permit fluxuri de lucru exclusiv digitale în domeniul serviciilor medicale şi sociale, în scopul eficientizării procesării documentelor, evitării întreruperilor ce pot apărea în fluxurile informaţionale ale instituţiilor implicate şi în relaţia acestora cu Consiliul Judeţean Braşov, reducând astfel întârzierile în procesul decizional cu impact asupra activităţilor operative.

Platforma asigură administrarea electronică a documentelor create, primite sau întocmite pentru uz intern, precum şi optimizarea procedurilor şi fluxurilor de lucru în domeniul serviciilor medicale şi sociale, prin transferul complet în mediu digital a datelor şi informaţiilor şi folosirea semnăturii digitale.

Acesta a mai menţionat că „nu există un asemenea grad de securitate” pentru sistemul informatic al vreunei instituţii publice din ţara noastră, „cu excepţia STS sau SRI”.

La rândul său, Lidia Mailat, PR officer în cadrul DGASPC Braşov, a menţionat că prin procesul de retro-digitalizare a arhivei instituţiei au fost digitalizate 1,5 milioane de pagini, unele chiar şi cu o vechime mai mare de 10 ani, reprezentând documentele cu valoare operaţională. Potrivit acesteia, prin acest proiect se vor face economii la preţul carburantului, consumabilelor etc şi se se vor reduce timpii de execuţie ai unei lucrări. AGERPRES