Consiliul Judeţean Bihor a alocat în acest an un buget de 500.000 de lei pentru a sprijini primăriile din judeţ în desfăşurarea campaniilor de sterilizare şi cipare, gratuită, a câinilor cu stăpân.

Conform reprezentanţilor instituţiei, în premieră naţională, administraţia judeţeană îşi propune să subvenţioneze anual campaniile de sterilizare din Bihor cu suma de 500.000 lei.

„Este un fenomen complex al câinilor, pe care încercăm să-l gestionăm în întregul judeţ pornind de la cauze. Cel mai adesea, câinii fără stăpân pe care îi găsim în spaţiul public provin de la cei cu stăpâni care nu-şi doresc atât de mulţi pui şi le dau drumul. Consiliul Judeţean a finanţat cele patru adăposturi care s-au construit în judeţ, la Marghita, Salonta, Beiuş şi Aleşd şi în completare vrem să sprijinim acest proces de sterilizare al câinilor fără stăpân, dar şi, la cerere, al celor cu stăpân, care scăpaţi de sub control, se înmulţesc cu cei fără stăpâni. Din acest motiv, Consiliul Judeţean va asigura în fiecare an această finanţare pentru această activitate”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean, scopul campaniei de sterilizare şi cipare a câinilor cu stăpân este de a stopa înmulţirea necontrolată a animalelor.

„Fiecare unitate administrativ-teritorială va beneficia de o cofinanţare de 50.000 lei pentru sterilizarea şi ciparea câinilor cu stăpân. Suma acordată din bugetul Consiliului este de cel mult 500 lei/câine, diferenţa fiind suportată din fondurile autorităţilor publice locale”, informează CJ Bihor.

Acţiunile de sterilizare şi cele de cipare a câinilor cu stăpân se vor realiza de către medici veterinari, cu respectarea normelor şi măsurilor sanitar-veterinare referitoare la protecţia animalelor.

Consiliul Judeţean Bihor a elaborat o procedură privind acordarea cofinanţărilor pentru primăriile din judeţ, prin care se stabilesc principiile, cadrul general şi modalitatea de acordare a acestor fonduri. Documentul conţine şi un model standard pentru Cererea de Cofinanţare care va fi depusă de primării, precum şi anexele acesteia.

Cofinanţarea va fi acordată în baza unei cereri depuse de unitatea administrativ-teritorială. La acordarea punctajului vor fi considerate ca prioritare criteriile privind numărul populaţiei domiciliate pe raza administrativ-teritorială a solicitantului, claritatea planului de acţiune, dimensiunea impactului prevăzut şi valoarea aportului financiar al fiecărui solicitant.

Procedura privind acordarea cofinanţării urmează să fie aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Bihor. Propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare privind conţinutul documentului pot fi trimise până pe 24 martie, pe adresa registratura@cjbihor.ro. AGERPRES