Consiliul Judeţean Bihor solicită sprijin ministerial

voloseniuc dumitru.jpgVicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc, a declarat, miercuri, că deşi CJ a contractat un credit de peste 81 de milioane de lei de la BCR, se vede nevoit să apeleze la sprijinul Ministerelor Culturii şi Administraţiei şi Internelor, pentru a finaliza reabilitarea clădirii fostei garnizoane pentru noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.
Voloşeniuc a precizat, în conferinţă de presă, că CJ Bihor a angajat, în 2007, două credite de la BCR, în valoare totală de 81,4 milioane de lei, pentru patru componente: reabilitarea clădirii fostei garnizoane, pentru care s-au cheltuit deja 20 de milioane de lei, dar cea mai mare parte a fost orientată pentru trei drumuri judeţene, parţial finalizate: Ciumeghiu-Ghiorac, Beiuş-Bratca-Roşia-Damiş şi Buduslău-Marghita-Otomani.

“Din aceste trei lucrări de drumuri, am economisit, la licitaţii şi execuţie, 100.000 de lei, pe care îi vom folosi la continuarea lucrărilor de reabilitare a viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor”, a explicat vicepreşedintele CJ Bihor. Din suma totală a creditului, până la 31 decembrie 2009 s-au efectuat trageri de 48,672 milioane lei, rămânând de cheltuit până la 31 iulie 2010, o sumă de 31,72 milioane de lei, din care 19 milioane lei pentru muzeu.

Potrivit Direcţiei Tehnice, ar mai trebui 10 milioane de lei pentru a putea încheia lucrările de reparaţii capitale a clădirii, urmând procedurile de achiziţie a mobilierului, în valoare de alte 17 milioane de lei.

Vicepreşedintele CJ a prezentat miercuri raportul privind execuţia bugetară pe 2009 şi proiectele avute în vedere pentru anul 2010. El a apreciat, în context, că actuala conducere a judeţului este “mai mult pe plus decât pe minus” în ce priveşte realizările, deşi anul 2009 a fost unul dificil, în care se puteau face mai multe, dacă nu era an electoral, cu alegeri “din trei în patru luni”, grevat şi de fondurile insuficiente. Au scăzut încasările din cotele defalcate din TVA, salarii şi din impozitul forfetar.

Bugetul CJ Bihor pentru anul 2009 a fost mai mic decât în anul precedent, fiind de 253.865.000 de lei, aproximativ 60 de milioane de euro, împărţit pe învăţământ, evidenţa persoanelor, asistenţă socială şi cultură. Doar două instituţii şi CJ Bihor au făcut investiţii, minore, din cauza crizei economice, dar s-a asigurat buna funcţionare a instituţiilor din subordine, salariile şi cheltuielile materiale. Cea mai mare cheltuială a CJ Bihor se regăseşte la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, unde pentru personal şi materiale s-au alocat 59.121.000 de lei, aproape 14 milioane de euro.

Ca aspecte de evidenţiat, vicepreşedintele CJ a dorit să sublinieze faptul că s-a schimbat “politica” instituţiei faţă de reabilitarea drumurilor din judeţ, preferând să lucreze temeinic la doar câteva tronsoane, începând de la fundaţie până la indicatoare, decât să se recurgă la cârpeli şi plombări. AGERPRES