Consilierii judeţeni bihoreni au aprobat prelungirea cu trei luni a contractului de închiriere pentru Castelul de la Cighid, unde funcţionează Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap, CJ Bihor derulând între timp negocieri cu proprietarii pentru cumpărarea clădirii şi a terenului în suprafaţă de 32.060 mp.

„În continuare, comisia de negociere a CJ Bihor negociază intens cu proprietarii şi, probabil, săptămâna viitoare vor face o informare publică. Până la această oră, considerăm că este un preţ prea mare care ni se cere. Important este că noi avem obligaţia să soluţionăm favorabil pentru cei care sunt beneficiarii centrului şi sper că vor înţelege şi urmaşii contelui că trebuie să stăm alături de proiectele sociale. Nu îmi permit să risipesc fondurile publice aşa de uşor. Ştiu că aşteptările lor ar fi către o sumă mai mare. Încercăm să finalizăm cât mai repede. Am şi respins o primă expertiză exagerat de mare, am făcut o a doua, dar încă preţul cerut este destul de mare pentru Consiliul Judeţean”, a declarat Cornel Popa, preşedintele CJ Bihor.

La Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Cighid sunt instituţionalizate un număr de 60 persoane adulte cu handicap, DGASPC Bihor, de care aparţine Centrul, precizând în repetate rânduri că nu există posibilitatea relocării acestora în alte spaţii.

CJ Bihor plăteşte din anul 2003 chirie de 1.500 de euro pe lună către urmaşii contelui Tisza, care au obţinut retrocedarea proprietăţii la sfârşitul anilor ’90. În decembrie 2012, la solicitarea CJ Bihor, unul dintre proprietari, Tisza Gheorghe, şi-a prezentat disponibilitatea de a vinde imobilul la preţul de 800.000 de euro.

Consilierii judeţeni au prelungit marţi cu trei luni, până la finele anului curent, contractul de închiriere între proprietarii Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman Ştefan, în calitate de locatori şi DGASPC Bihor, ce expira la 30 septembrie, cu plata chiriei de 1.500 de euro.

Primul raport de evaluare efectuat de expertul Calamar Francisc, pe care CJ Bihor nu şi l-a însuşit, stabilea preţul castelului la 450.000 euro, iar al terenului la 6,4 euro/metrul pătrat. Cel de al doilea raport de evaluare, întocmit de o societate specializată, arăta că preţul castelului este ceva mai mic, de 421.300 euro, iar cel al terenului de doar 1,38 euro/metrul pătrat. Negocierile pentru cumpărare se duc, din anul 2014, pornind de la acest nivel. Comisia este formată din trei consilieri judeţeni de la partide diferite, doi funcţionari ai CJ şi alţi doi ai DGASPC Bihor. AGERPRES