Consilierii judeţeni bihoreni au aprobat un proiect de hotărâre privind demararea procedurii de cumpărare a castelului de la Cighid, imobil şi teren, pe o suprafaţă de trei hectare, situat în satul Ghiorac, comuna Ciumeghiu, pentru funcţionarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap (CRRPH).

Consilierii judeţeni au mai aprobat constituirea comisiei de negociere a preţului de cumpărare de la proprietari, fraţii Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman-Ştefan, formată din trei consilieri judeţeni, doi consilieri din aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean desemnaţi prin dispoziţie a preşedintelui CJ Bihor şi doi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).
Negocierile se vor purta cu proprietarii care au obţinut castelul şi terenul prin legea retrocedării, la finele anilor 1990, moştenitorii contelui maghiar Tisza.

„Clădirea de tip castel nu este folosită de către Centru, în ultimii doi ani fiind refuzat accesul în clădire, deşi DGASPC Bihor plăteşte lunar, din anul 2003, o chirie de 1.000 de euro. Cei 50 de tineri majori cu dizabilităţi care sunt adăpostiţi şi trataţi în Centrul de la Cighid locuiesc în alte patru clădiri, de tip bungalow, construite în acel perimetru de o fundaţie germană”, a declarat ec. Victor Zlibuţ, din cadrul Serviciului Administrarea Patrimoniului din CJ Bihor.

Moştenitorii maghiari şi-au arătat, în anul 2014, disponibilitatea de a discuta pe marginea vânzării imobilului. S-a efectuat şi un raport de evaluare în mai 2015, aprobat prin hotărâre a CJ Bihor, care estimează domeniul la 465.543 de euro, având o suprafaţă de 32.060 mp. Preţul de cumpărare a imobilului nu va depăşi valoarea rezultată din acest raport de evaluare, se arată în hotărârea de consiliu aprobată marţi.

La finele anului 2014, contractul de închiriere a expirat, dar DGASPC Bihor a solicitat prelungirea cu un an, subliniind, în repetate rânduri, că „nu există posibilitatea alocării altor spaţii”, argumentând necesitatea de a continua activitatea de recuperare şi reabilitare în actualul centru. Motivele de a continua activitatea în această locaţie ţin şi de amplasarea lui în cadru natural, o oază de linişte pentru persoanele cu deficienţe mintale severe, asociate cu diverse tulburări de comportament, agresivitate şi autoagresivitate, centrul având şapte cabinete de terapie, fiind unul din cele mai dotate centre.
Argumentele pentru cumpărarea locaţiei se referă şi la recuperarea tinerilor ce se realizează de către 11 persoane calificate profesional şi cu vastă experienţă în domeniu, dovadă fiind şi rezultatele din evaluări. Centrul deţine spaţii adecvate pentru creşterea animalelor, grădina de legume, care folosite constituie şi o formă de recuperare prin ergoterapie a persoanelor precum şi o economie la achiziţionarea unor produse. Tinerii din Centrul Cighid sunt cunoscuţi şi acceptaţi şi ataşaţi de populaţia din satul Ghiorac. Personalul ce deserveşte acest centru este calificat în proporţie de 100%. Nu în cele din urmă, momentan, centrul asigură cu locuri de muncă 50 de familii, în condiţiile în care în comuna Ciumeghiu, locurile de muncă sunt aproape inexistente.AGERPRES