Timp de două zile, pe 26 și 27 septembrie, Consiliul Județean Argeş a fost gazdă și organizator pentru Reuniunea Biroului AIRF 2023.

Din partea județului Argeș, la deschiderea oficială a lucrărilor a participat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, vicepreședintele CJ Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, Roxana Stoenescu – director executiv al Direcției de Cultură, Tineret, Turism, Carmen Mocanu – director executiv Direcția Economică, Bogdan Minciunescu – subprefect, consilieri județeni.

„Argeșul este un județ puternic fracofon, atât din punct de vedere economic, cât și cultural și istoric. Prezența noastră în cadrul AIRF încă din 2003 demonstrează interesul nostru pentru dezvoltarea și promovarea valorilor francofone, în spiritul respectului, diversității culturale cât și păstrarea tradițiilor care îmbracă fiecare regiune într-o alură unică. Felicităm conducerea AIRF că reușește să creeze o punte de legătură între noi toți numită francofonia. Cu toții putem cădea de-acord asupra dorinței de a conlucra pentru binele regiunilor pe care le reprezentăm cu succes. Cred că nu greșesc atunci când spun că pentru noi, argeșenii, dar și pentru fiecare regiune membră AIRF, francofonia reprezintă un mod de viață, care se regăsește atât în gândire, în limbaj și în frumosul care ne înconjoară. Prezența uzinei Dacia Renault în Argeș, dar și numeroasele noastre experiențe în parteneriatele cu regiunile franceze, cel mai elocvent exemplu fiind cel cu departamentul Savoia demonstrează acest lucru. Vă doresc tuturor, un sejur plăcut în județul nostru și rezultate excelente în cadrul acestei întâlniri”, a declarat vicepreședinte CJ Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.

„Am venit în România la invitația CJ Argeș care este membru al Asociaţiei de 20 de ani, dar și la invitația doamnei consul general la Lyon care a insistat să venim în Argeș pentru că România este o țară foarte frumoasă. Sunt foarte fericit că la această reuniune am fost la aceeași masă prieteni ai francofoniei din Africa, America de Nord și Europa. Președintele AIRF, dl. Laurent WAUQUIEZ, a transmis faptul că dezideratul Asociaţiei este dezvoltarea economică si culturală a comunităților din spațiul francofon, în beneficiul colectivităţilor și regiunilor noastre. Francofonia este o punte de legătură între popoare, în spiritul solidarității, mai ales că în ultimii ani ne-am confruntat cu războaie și cutremure”, a spus Philippe Meunier, Vicepreședinte Regiunea Auvergne-Rhône-Alpes (Franța), delegat Relații Internaționale.

Întâlnirea din Argeș a cuprins:

– Reuniunea Biroului AIRF, organizată de Asociaţia Internațională a Regiunilor Francofone în parteneriat cu Județul Argeș, prezidată de Phillipe Meunier-Vicepreședinte Regiunea Auvergne-Rhône-Alpes delegat Relații Internaționale.

– Seminarul privind politicile teritoriale pentru punerea în valoare și conservarea patrimoniului, întâlnirea de lucru cu reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș și autorități locale din județul Argeș.

– Vizite în teren cu caracter economic și cultural (Uzina Dacia – Renault din Mioveni, Curtea de Argeș – barajul Vidraru, Muzeul Județean Argeș, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești).

La această întâlnire au participat aproximativ 35 membri ai AIRF, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, reprezentanți ai județelor Vâlcea și Gorj, directorul general adjunct al Uniunii Consiliilor Județene din România, Sirma Caraman, reprezentanți ai Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș.

După întâlnirea din aceste zile, UNCJR, Consiliul Județean Argeș și AIRF susțin extinderea Asociaţiei, și s-a decis ca și alte județe din România să fie invitate să adere la AIRF. AIRF are ca scop stabilirea cooperării şi realizarea schimburilor de informaţii şi de experienţe din diverse domenii de activitate între colectivităţi, teritorii şi comunităţi regionale francofone.