Consiliul Judeţean Arad, acuzat că a cheltuit “necorespunzător” aproape 60.000 de lei pentru combaterea pandemiei

Aproximativ 60.000 de lei ar fi fost cheltuiţi necorespunzător de Consiliul Judeţean (CJ) Arad pentru combaterea pandemiei de COVID-19, conform unui raport al Curţii de Conturi, bani pe care conducerea CJ spune că îi va recupera.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a declarat, luni, că raportul Curţii de Conturi arată că “sunt trei teme de control unde se impută fonduri”, respectiv ar fi fost probleme cu rezervarea hotelurilor pentru personalul medical, cu acordarea sporurilor “prea mari” personalului medical din prima linie şi privind omiterea calculării unor penalităţi pentru aparatura medicală comandată care nu a fost primită la timp.

Cionca spune că, imediat după declararea pandemiei, Consiliul Europei a publicat recomandări privind achiziţiile publice pentru combaterea COVID-19, iar “Consiliul Judeţean Arad a respectat întru totul aceste recomandări şi s-a ghidat după ele în achiziţiile publice realizate pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”.

“Consiliul Judeţean Arad a investit 34,2 milioane de lei pentru pregătirea Spitalului Judeţean în perioada pandemiei. Curtea de Conturi a stabilit că 0,17% din această sumă, adică 59.000 de lei, a fost cheltuită necorespunzător. Eu nu spun nici ilegal, nici netransparent, fiindcă nu s-au plătit bani ilegal şi toate principiile de transparenţă au fost respectate. Dacă s-ar fi făcut plăţi ilegale, astăzi discutam despre răspunderea penală a celor care le-au angajat, or nu este cazul de aşa ceva”, a spus Cionca.

Cu privire la rezervarea locurilor de cazare, el afirmă că “au fost cerute ofertele de preţuri de la hoteluri, comunicarea privind atribuirea a fost trimisă către toţi ofertanţii”. “Publicarea pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost, potrivit legii, o formalitate post-atribuire, care nu afectează procedura de atribuire. De aceea, nu poate fi nici motiv de corecţie aplicată de Curtea de Conturi. Este adevărat, au fost cadre medicale care au solicitat camere de hotel în perioada pandemiei şi nu le-au mai folosit. Au dat şi declaraţii scrise în acest sens, la Curtea de Conturi. Doar că nu au anunţat pe nimeni că îşi anulează rezervarea, iar acele camere au trebuit plătite. Consiliul Judeţean a fost obligat prin Ordonanţă Militară să asigure camerele de hotel, am avut şi solicitări din partea personalului, unele chiar imperative, prin presă, şi cred că vă amintiţi cu toţii discuţiile cu personalul medical alarmat că şi-ar putea infecta familia dacă revine acasă după tura de lucru”, a declarat preşedintele CJ Arad.

El a precizat că au existat discuţii cu reprezentanţii hotelurilor, iar unii au fost de acord să returneze banii nefolosiţi, iar cu ceilalţi continuă discuţiile. “Din punctul meu de vedere, cei care au rezervat camerele dar nu le-au folosit ar trebui să plătească pentru ele”, consideră Cionca.

Cu privire la sporuri, el spune că “a fost nevoie de recompensarea personalului medical care a salvat vieţi”. “A existat şi o prevedere legală în acest sens. Curtea de Conturi a considerat că sporurile au depăşit plafonul legal şi ne-a solicitat ca până la sfârşitul anului să le recuperăm. Dacă aşa consideră Curtea de Conturi că trebuie să se întâmple, cu tot regretul faţă de personalul medical implicat şi afectat, sumele se vor recupera. Este vorba însă de depăşiri mici, pe ansamblu”, a explicat Iustin Cionca.

El a spus că pentru aparatura medicală comandată şi nelivrată până la controlul Curţii de Conturi, Consiliul Judeţean “nu putea stabili cuantumul penalităţilor”. “Penalităţile au fost calculate îndată ce aparatura a fost livrată, şi ar fi fost calculate şi fără recomandarea Curţii de Conturi, pentru că funcţionarii nu riscă să pună banii din buzunar pentru nerespectarea contractului niciunei firme”, a precizat Cionca.

El a concluzionat că “pe achiziţiile publice din perioada pandemiei nu s-a produs nicio ilegalitate la Consiliul Judeţean Arad”, dar “au existat legi contradictorii la nivel naţional”. “Funcţionarii au trebuit să îşi asume riscuri foarte mari şi au făcut-o. De la Bucureşti ni s-au cerut permanent acţiuni concrete şi urgente, la Arad opinia publică a solicitat, de asemenea, să salvăm pacienţii, cadrele medicale ne-au cerut insistent echipamente, materiale de protecţie şi aparatură, respectiv cazare. Funcţionarii din Consiliul Judeţean Arad au făcut faţă, au respectat legea şi şi-au adus contribuţia la liniştirea situaţiei. Eu înţeleg că trăim într-o perioadă a contestării tuturor, când dă foarte bine să spui că se fură. Dar nici pandemia nu a fost prilej de furt, la Consiliul Judeţean Arad banii au fost investiţi legal în aparatură medicală, echipamente medicale şi materiale de protecţie, pentru sănătatea pacienţilor şi protejarea personalului medical”, a încheiat preşedintele CJ Arad. AGERPRES