Consiliul Concurentei avizeaza ajutorul de stat pentru regia de apa Bistrita

Consiliul Concurentei a autorizat un ajutor de stat in valoare de 36,4 milioane lei acordat Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) Bistrita-Nasaud Aquabis, pentru modernizarea si extinderea sistemului de alimentare cu apa si canalizare.
Ajutorul de stat are forma unui subimprumut acordat RAJA Aquabis Bistrita-Nasaud de catre Ministerul Finantelor Publice, la care se adauga alocatiile bugetare si facilitatile Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud.

Proiectul de investitii cu o valoare totala de 22,5 milioane euro este finantat in proportie de 75% de catre Comisia Europeana, care a alocat 16,8 milioane euro prin programul ISPA. Subimprumutul acordat de Ministerul Finantelor are o dobanda preferentiala, sub cea a pietei, si va contribui la asigurarea cofinantarii locale, de 25% din valoarea proiectului.

Proiectul vizeaza extinderea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa potabila si canalizare, urmarind, printre altele, si reabilitarea statiei de tratare Bistrita-Bargaului si tratarea namolurilor rezultate din procesul tehnologic. Aflata sub autoritatea Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, regia autonoma administreaza si exploateaza sistemul public de alimentare cu apa potabila si de canalizare din oras.