Consilierii locali suceveni ai PSD solicită înfiinţarea unei comisii care să analizeze contractele de salubrizare încheiate de către municipalitate cu firma ‘Rosal’, a declarat, luni, liderul judeţean al PSD, consilierul local, Ovidiu Donţu.

În opinia acestuia ”sunt lucruri interpretabile” în ceea ce priveşte salubrizarea oraşului, iar acestea trebuie lămurite cât mai repede. Donţu susţine că, în anul 2005, Primăria Suceava a refuzat să se implice în construirea unei gropi de gunoi moderne în parteneriat cu firma româno – germană ‘Ecologica’, ce avea ca acţionar majoritar firma germană Geiger.

‘Consilierii USL au cerut infiinţarea unei comisii de analiză a contractelor de salubritate cu ROSAL. Dezbaterea a fost amânată însă (…) Încă din 2005 se ştia că în 2008 nu se va mai putea depozita la fosta groapă de gunoi a oraşului Suceava (…) Actele erau la Primărie, la Ion Lungu (n.r.- primarul PDL al Sucevei) (…) Firma Rosal era acţionar la Ecologica şi a reuşit să o închidă, practic, pentru că la Consiliul Judeţan era administraţia PSD (…) Lungu nu a mai dorit să facă groapa ecologică”, a explicat Donţu.

El şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de faptul că, de la 1 ianuarie 2011, taxa de salubrizare a fost majorată cu 60%, în ciuda faptului că societatea de salubrizare nu a prestat niciun serviciu în plus. Donţu susţine că, potrivit informaţiilor primite de la colegii liberali, ca preţ al salubrizării oraşul Suceava se află printre primele trei din ţară.

În opinia lui Donţu, preţul e foarte mare, în condiţiile în care municipalitatea plăteşte un milion de lei pe lună pentru acest serviciu. Donţu a explicat că, din acest motiv, deşeurile colectate din oraş sunt transportate, de mai mult timp, pe platforma de gunoi din Botoşani, administrată de firma locală ‘Urban Serv’. Potrivit lui Donţu, ‘Rosal’ şi ‘Urban Serv’ au fost concurente la licitaţia pentru obţinerea contractului privind salubrizarea municipiului Suceava, câştigător fiind în final Rosal, deşi Urban Serv oferise un preţ mult mai mic.

”Nu cumva există o legătură directă între transportul gunoiului la Botoşani şi faptul că s-a închis Ecologica?”, s-a întrebat Donţu, adăugând că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, groapa ecologică aflată în construcţie la Moara nu va fi terminată curând. ”A apărut un contract la Primăria Suceava prin care groapa din Botoşani, administrată de Urban Serv e cea care depozitează gunoiul (…) Există lucruri cel puţin interpretabile în legătură cu salubritatea oraşului. Nu credem că doar la Cluj sunt interpretabile lucrurile”, a spus Donţu.

El solicită primarului democrat liberal al Sucevei, Ion Lungu, să convoace în această lună o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, pentru constituirea comisiei care să verifice aspectele semnalate, în caz contrar reprezentanţii PSD precizând că vor sesiza Curtea de Conturi şi DNA.AGERPRES