Consilierii PDL au lipsit, miercuri, de la şedinţa extraordinară convocată de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în care a fost aprobată cu unanimitate de voturi organizarea, pe 17 iulie, a unui referendum cu privire la reorganizarea administrativ-teritorială.
Constănţenii sunt chemaţi la urne pentru a spune dacă sunt sau nu sunt de acord cu desfiinţarea administrativ-teritorială a judeţului lor, măsură care, potrivit reprezentantului CJ, nu poate fi luată fără consultarea populaţiei.
Nicuşor Constantinescu a spus că organizarea referendumului va costa circa 100.000 de euro, iar drept de vot au aproape 600.000 de constănţeni, din totalul de peste 700.000 cât este populaţia judeţului. Pentru ca acesta să fie valid, la referendum trebuie să se prezinte minimun 51% dintre alegători. Din Consiliul Judeţean Constanţa fac parte 20 de consilieri PSD, şapte PNL şi opt PDL, consilierii democrat-liberali susţinând că nu participă la şedinţa extraordinară a CJ pentru că ea este nelegală, în condiţiile în care, potrivit legislaţiei în vigoare, CJ poate convoca o şedinţă extraordinară doar pentru ”prevenirea, limitarea, înlăturarea urmărilor calamităţilor, catastrofelor, incendiilor, epidemiilor, precum şi pentru apărarea liniştii şi ordinii publice”.
Referitor la absentarea celor opt consilieri PDL de la şedinţa extraordinară a CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu a spus că este vorba despre laşitate din partea acestora. ”Eu nu pot interpreta acest gest decât ca pe o laşitate şi ca pe un răspuns clar că ei sunt pentru desfiinţarea judeţului Constanţa. Democratic ar fi trebuit să vină la şedinţă, să-şi spună punctul de vedere, argumentele pro şi contra şi să voteze în consecinţă, da, nu sau să se abţină. Prin lipsa lor, demonstrează că au primit ordin direct de la PDL să nu participe, iar prefecţii au primit ordin să atace în contencios administrativ organizarea referendumurilor, deşi este obligatorie consultarea cetăţenilor, prin referendum, la modificarea administrativ-teritorială a limitelor şi existenţei judeţului”, a afirmat preşedintele CJ.
Constantinescu a precizat că şedinţa extraordinară convocată miercuri a fost ”absolut legală”, motivul de excepţionalitate fiind ”iminenta desfiinţare a judeţului Constanţa” prin proiectul propus de şeful statului, ceea ce dovedeşte ”caracterul excepţional şi de îndată al şedinţei”. Înainte de începerea şedinţei extraordinare a CJ Constanţa, consilierii PDL au anunţat, totodată, că îl vor sesiza pe prefectul judeţului, Claudiu Palaz, referitor la nelegalitatea convocării şedinţei CJ, iar decizia luată de CJ să fie atacată în contecios administrativ.
Nicuşor Constantinescu a declarat că în hotărârea privind organizarea referendumului a prevăzut şi situaţia atacării ei în instanţă de către prefect. ”Am pus în hotărâre şi situaţia în care va fi atacată de prefect la ordinul preşedintelui Băsescu şi al premierului Boc, urmând ca ea să-şi producă efectele, să nu mai fie nevoie de adoptarea altor hotărâri, cu o altă dată. Hotărârea va fi supusă controlului de legalitate în contencios administrativ în instanţă şi sunt convins că vom câştiga, chiar dacă va dura această bătălie mai mult”, a declarat preşedintele CJ Constanţa. AGERPRES