Consilierii PD-L au absentat de la constituirea CJ Bistrita-Nasaud

Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud nu s-a putut constitui, pe 30 iunie, din cauza ca cei 13 consilieri ai PD-L au lipsit de la sedinta, motiv pentru care nu s-a intrunit cvorumul necesar de doua treimi din numarul total de consilieri.
Din cei 30 de consilieri judeteni alesi pe 1 iunie, doar cei 11 de la PSD si sase de la PNL s-au prezentat la sedinta. Din acest motiv, presedintele CJ Bistrita-Nasaud, Liviu Rusu (PD-L), a fost nevoit sa suspende procedura de constituire si sa reconvoace consiliul pentru miercuri, 2 iulie.

“Am asistat la acelasi scenariu de la constituirea Consiliului Municipal. Este foarte clar ca avem de-a face cu un boicot de natura administrativa si politica, iar cei care pierd sunt conjudetenii nostri. Pentru a nu se pierde proiectele pentru judet, avem nevoie de un CJ constituit. Nu pot decat sa cred ca PD-L blocheaza, in acest moment, din punct de vedere administrativ, judetul Bistrita-Nasaud”, a declarat presedintele PNL Bistrita-Nasaud, deputatul Ioan Turc.

“PD-L continua blocarea CJ. Au avut antrenament si in ultimii doi ani. Am o mare dilema: cine conduce CJ? Presedintele Liviu Rusu, care a convocat consiliul, sau deputatul Ioan Oltean, care le-a spus consilierilor PD-L sa nu vina la sedinta? Din pacate, cei de la PD-L nu au inteles ca s-a incheiat campania electorala. Nu stiu sa piarda”, a spus, la randul sau, liderul judetean al PSD, deputatul Radu Moldovan.

Democrat-liberalii si-au motivat gestul printr-o incercare de a convinge alti colegi, de la PNL sau PSD, de a nu permite crearea unei majoritati ostile actualului presedintele al consiliului, Liviu Rusu. “Am considerat ca inca mai putem forma o alta majoritate. Discutam si cu colegi de la PNl, si de la PSD. Nu putem lasa sa se formeze o astfel de majoritate, poate gasim o alta formula. Daca nu vom reusi sa convingem pe nimeni pana miercuri, ne vom prezenta la urmatoarea sedinta, pentru ca va fi clar ca nu mare are rost sa asteptam”, a declarat Ioan Andreica, liderul grupului PD-L din cadrul CJ Bistrita-Nasaud.

La nivelul judetului, PNL si PSD au semnat un protocol de colaborare si sustinere reciproca, prin care au reusit sa formeze majoritati nu doar la Consiliul Judetean, ci si la Consiliul Municipal, chiar daca PD-L obtinuse cel mai mare numar de mandate.

Actualul Consiliu Judetean este constituit din 13 membri PD-L, 11 ai PSD si sase ai PNL. Propunerile pentru vicepresedinti, facute de cele doua partide care detin majoritatea, sunt Gheorghe Marinescu (PSD), fost presedinte al CJ in perioada 1996-2008, si Mihai Bumbu (PNL), directorul de campanie al liberalilor pentru alegerile locale.