Consilierii locali municipali din Giurgiu au votat, în şedinţă extraordinară, împotriva parteneriatului pentru realizarea proiectului „Campus Politehnic pentru învăţământ dual Giurgiu” şi a cheltuielilor aferente, în vederea finanţării prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pe motiv că ar fi un proiect „megalomanic şi nesustenabil”.

“Niciodată nu am fost împotriva unor proiecte care să aducă plusvaloare oraşului nostru, dar acest proiect, acest parteneriat, este frumos la prima vedere, sunt 17 entităţi care participă, dar este un proiect megalomanic, de 23 de milioane de euro, pentru un oraş ca al nostru. Dintre toate entităţile participante, noi, municipiul Giurgiu, vom fi cu cheltuiala pe mulţi ani de acum înainte, pentru că trebuie să venim cu o cotă de cofinanţare de aproximativ 10%. În proiect se vorbeşte de o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi de construcţii, gândiţi-vă ce înseamnă cheltuielile cu întreţinerea acestor spaţii pe care tot noi le vom plăti! Se vorbeşte de şcolarizarea a 700 de cursanţi. Din ce bani le vom asigura cazarea, masa, instrucţia şi 400 de lei bursă şcolară pe care noi va trebui să îi achităm, potrivit proiectului? Va fi învăţământ dual, dar noi încă nu avem o lege prin care să fie reglementat învăţământul dual. Acest efort financiar ne va îndatora pe foarte mulţi ani, de aceea, nici eu şi nici colegii mei de la PSD nu vom vota acest proiect”, a declarat consilierul local municipal Marian Măroiu.

Şi alţi consilieri locali municipali de la PSD au susţinut că un astfel de proiect nu este sustenabil şi pentru că ar trebui să fie finalizat până în luna septembrie 2025, dar pentru amplasamentul propus nu există PUZ, nu garantează nimeni că acei tineri formaţi profesional vor rămâne în Giurgiu, iar dacă proiectul nu va fi realizat, municipalitatea va trebui să dea toţi banii înapoi.

“Într-adevăr, aveţi dreptate, condiţiile actuale ale bugetului local nu permit finanţarea acestui campus preuniversitar. Dacă cei care sunt în consorţiu vor să se retragă sau nu îşi îndeplinesc obligaţiile noi preluăm, practic, şi aceste obligaţii, iar dacă indicatorii nu se respectă trebuie să dăm toţi banii înapoi. Pe de altă parte, trebuie să recunoaşteţi, este un proiect important, poate că putem să asigurăm suma de cofinanţare în trei ani de zile, dar nici nu mă pot pronunţa că va fi un fiasco sau că va trebui să dăm toţi banii înapoi, UE”, a declarat şi primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu.

În final, din cei 17 consilieri municipali prezenţi la şedinţa extraordinară a CLM Giurgiu, unul singur a votat pentru, 10 au fost împotrivă şi şase s-au abţinut de la vot, proiectul fiind respins.

Menţionăm faptul că, la începutul lunii februarie, reprezentanţi ai judeţelor Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi împreună cu reprezentanţi ai Institutului Politehnic Bucureşti au semnat, la sediul CJ Giurgiu, un acord de parteneriat pentru înfiinţarea în municipiul Giurgiu a unei universităţi duale, în cadrul unui proiect de 23 de milioane de euro, prin PNRR. AGERPRES