Unii dintre membrii Consiliului Local Reghin au fost acuzati, marti, de conducerea Consiliului Judetean Mures de apararea unor interese personale in detrimentul judetului fapt ce ar putea duce la ratarea unor fonduri europene in valoare totala 92 de milioane de euro.
Presedintele CJ Mures, Lokodi Edita Emoke, a spus ca prin adoptarea unor hotarari prin care au refuzat concesionarea serviciului de apa-canal operatorului unic Aquaserv, consilierii locali din Reghin au pus in pericol proiectul „Reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in judetul Mures”, care urma sa fie depus pentru finantare pana la sfarsitul lunii iulie.

In plus, consilierii locali au semnat condamnarea orasului la restituirea a 4,9 milioane de euro catre SAMTID – de care a beneficiat pentru infiintarea operatorului unic Aquaserv – dar si ratarea sumei de 9 milioane de euro, cat ar reveni municipiului din proiectul de 92 milioane de euro. „Dupa o munca de peste patru ani de cand CJ pregateste proiectul pentru tot judetul Mures, pentru alimentare cu apa, canalizare si statii de epurare, Reghinul, la ultimul pas, blocheaza proiectul mare de 92 de milioane de euro printr-un sir de hotarari luate fara nicio explicatie logica. Cu toate ca in 2008 au fost de acord cu proiectul, sa intre in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Aquainvest si sa cedeze serviciul de apa canal operatorului regional Aquaserv, in data de 30 iunie consilierii au revocat aceasta hotarare. De asemenea, au refuzat sa iasa din ADI, blocand astfel proiectul la nivelul judetului”, a spus Lokodi.

Aceasta a aratat ca, in plus, CL Reghin a refuzat sa se retraga din societatea pe actiuni formata pe structura operatorului unic si ca numai instanta poate lua o decizie in acest sens, insa pana atunci proiectul de 92 de milioane de euro va fi compromis. „La nivel national, din fondurile europene si fata de solicitarea nationala lipsesc un miliard de euro, abia se asteapta ca cineva sa fie blocat si sa nu poata depune proiectul, sa nu fie printre primii la finantare. Noi am fost gata cu acest proiect. Il puteam depune in luna august, cel tarziu, la Ministerul Mediului si puteam pana la sfarsitul anului sa fim printre judetele selectate. Reghinul ne blocheaza. Raspunderea este a consilierilor din Reghin. Faptul ca ei invoca ca cu operatorul din Reghin ar fi apa mai ieftina decat la Aquaserv, pun in situatia imposibila toate comunele din jur, peste 14 comune, care nu vor putea depune proiecte nici pe Masura 3.2.2. din PNDR. Aceste comune nu mai pot intra in strategia judetului pentru alimentare cu apa si canalizare. Daca pentru consilierii reghineni aceasta este egal cu pretul apei… Daca consilierii locali din Reghin au crezut ca merita sa se opuna, atunci n-au de cat sa suporte raspunderea in intregime pentru proiectul judetului Mures”, a subliniat Lokodi.

Presedintele CJ Mures a mai spus ca exista voci care sustin ca viceprimarul din Reghin, Maria Precup (PSD), care a fost director economic la furnizorul de apa-canal RAGCL Reghin, ar avea interesul direct pentru ca acest serviciu sa nu fie concesionat operatorului unic Aquaserv. Directorul economic al Aquaserv, Sorin Lazar, a aratat marti ca la ultima sedinta de a CL Reghin, din data de 6 iulie, a fost luata o alta hotarare abuziva, in sensul continuarii activitatii RAGCL Reghin, care in momentul de fata nu este autorizat pentru serviciul de alimentare de apa si canal. Viceprimarul din Reghin, Maria Precup, precum si majoritatea consilierilor locali nu au putut fi contactati.