Consilierii judeţeni liberali din Bihor s-au opus adoptării proiectului Parcului ştiinţific şi tehnologic, de 7 milioane de euro

Consilierii liberali din Consiliul Judeţean Bihor s-au opus adoptării proiectului de investiţii privind Parcul Ştiinţific şi Tehnologic, motiv pentru care acesta nu va putea fi depus până la sfârşitul anului spre finanţare din fonduri europene, în valoare de circa 7 milioane de euro.

Din totalul de 35 consilieri judeţeni, marţi au fost prezenţi 33, din care 18 au votat “pentru”, iar cei 15 liberali – “împotrivă”. Proiectul ar fi avut nevoie de două treimi din numărul total de voturi (24) pentru a fi adoptat.

“Din păcate, şi astăzi, s-a dovedit că liberalii păstrează aceeaşi poziţie în Consiliul Judeţean de a bloca orice investiţie şi orice dezvoltare a judeţului Bihor şi a municipiului Oradea. Ei îşi fac acelaşi joc de a nu aproba proiectele cu finanţare europeană. Vom întârzia depunerea proiectului, dar sper să nu ajungem în stadiul în care să fie prea târziu”, a declarat vicepreşedintele CJ Bihor, social-democratul Ioan Mang.

Consilierii liberali au avut obiecţii legate de societatea care va administra parcul, SC Parcul ştiinţific şi tehnologic Bihor, creată special în acest scop. “Obiecţiile noastre privesc faptul că au nominalizat o persoană director care nu are nicio legătură cu fondurile europene. Din informaţiile noastre, e o persoană care se ocupă cu vânzarea de materiale de vânătoare, pescuit. Deci, dacă vrem să nu ratăm acest proiect, trebuie să numească o persoană care a derulat proiecte pe fonduri europene. Când vor face asta, vor avea voturile noastre. Proiectul poate fi depus spre finanţare la sfârşitul lunii februarie, deci există timp pentru rezolvarea problemei. Dar dacă vin cu persoane incompetente, vor îngropa acest proiect, ca şi altele”, a explicat Ionel Avrigeanu, liderul grupului consilierilor PNL.

Din valoarea totală a proiectului, de aproximativ şapte milioane de euro, jumătate ar urma să fie suportată din bugetul CJ Bihor, care va asigura realizarea infrastructurii şi terenul necesar. Parteneri în acest proiect sunt Universitatea din Oradea, SC Parcuri Industriale Bihor SA şi SC Parcul ştiinţific şi tehnologic Bihor.

Scopul parcului va fi transferul rezultatelor activităţii de cercetare şi aplicarea tehnologiilor avansate în economie, pentru creşterea participării instituţiilor de învăţământ superior acreditate şi a unităţilor de cercetare-dezvoltare în procesul de dezvoltare economico-socială prin ştiinţă şi tehnologie.

Conform proiectului, Parcul ştiinţific şi tehnologic va cuprinde o clădire de birouri, cu 42 de laboratoare şi spaţii pentru organizarea de evenimente, în care se desfăşoară activităţi de cercetare şi transfer tehnologic al rezultatelor cercetării cu scopul de a le valorifica în activităţi economice.

“Amânarea unui termen de depunere a unui proiect poate ori să excludă din competiţie Universitatea Oradea împreună cu Consiliul Judeţean, ori, dacă va fi repus pe ordinea de zi din ianuarie şi vor exista condiţii de vot, să rămână în continuare în competiţie. Vom vedea la sfârşitul lunii februarie. Dacă nu am reuşi să-l materializăm, practic judeţul va pierde enorm, prin neînfiinţarea unui parc ştiinţific şi tehnologic, performant pe zona de inovare. S-ar reduce desigur şi şansele cercetătorilor din universitate, care se ocupă de inovare pentru a participa împreună cu companiile la această activitate. Eu sper însă să fie doar o amânare de o lună şi să nu depună mai repede alte judeţe decât judeţul Bihor din zona de nord -vest”, a declarat rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău. AGERPRES