Consilierii judeţeni giurgiuveni au aprobat un proiect de hotărâre pentru concesionarea unui teren în suprafaţă de 301 hectare aflat în domeniul privat al judeţului în vederea construirii unei centrale electrice fotovoltaice de către o firmă privată.
„Avem pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind validarea şi însuşirea propunerii de concesionare formulată de către o firmă a imobilelor, terenuri arabile, în suprafaţă de 301 hectare care fac parte din imobilul Ferma Gostinu aparţinând domeniului privat al judeţului Giurgiu în scopul construirii unei centrale electrice fotovoltaice. Recunosc că am fost, în situaţia anterioară când am supus concesionării acest proiect de hotărâre, extrem de dezamăgit de faptul că Instituţia Prefectului Judeţului Giurgiu, fără nicio comunicare prealabilă, a atacat în contencios proiectul de hotărâre şi a blocat concesionarea acestui teren. De această dată suntem într-o etapă superioară pentru că avem o firmă, una dintre cele mai puternice firme care dezvoltă proiecte de energie verde în România, firma MONSSON ALMA SRL, care a făcut o propunere concretă prin care se angajează să participe la procedura de concesionare, să plătească acea concesiune care ne-ar putea aduce undeva la trei milioane de lei anual ca şi valoare a redevenţei, dar, mai important decât atât, să dezvolte o centrală fotovoltaică care nu poate să aducă decât beneficii judeţului Giurgiu prin investiţii în sine, prin locurile de muncă create, prin impactul pozitiv în zona economică”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Beianu, în cadrul şedinţei ordinare.
El a arătat că şi comunele pe teritoriul cărora se află suprafaţa respectivă vor beneficia de încasarea unor impozite suplimentare în urma realizării investiţiei, care ar reprezenta un argument favorabil pentru ca în zonă să fie atrase şi alte investiţii similare.
Şi consilierul judeţean PNL Dumitru Gavrilă a declarat că orice investiţie pe care CJ Giurgiu o face înseamnă dezvoltarea judeţului. „Noi, CJ Giurgiu, am avut în ultimul timp câteva investiţii importante, unul dintre obiective este cel al Casei Tineretului unde deja se lucrează, iar acum această investiţie înseamnă dezvoltarea judeţului, şi localităţile pe raza cărora se află această investiţie primesc nişte bani la bugetul local, înseamnă crearea locurilor de muncă. Mă bucur că acest investitor a venit să facă una dintre cele mai importante investiţii în judeţul Giurgiu creând foarte multe locuri de muncă şi aducând bani suplimentar la bugetul judeţului”, a afirmat Dumitru Gavrilă.
Administratorul public al judeţului, Giurgiu Cristian Gratianu, a arătat că investiţiile care se referă la producerea de energie verde sunt în creştere în Europa şi în România, dar şi în Giurgiu. „În judeţ mai avem deja proiecte de acest gen de centrale electrice fotovoltaice la Iepureşti – cu o centrală de 165 de megawatti, la Bucşani – 220 de megawatti, la Slobozia – 70 de megawatti şi la Călugăreni – 120 de megawatti, ceea ce înseamnă că astfel de proiecte prezintă interes”, a precizat Cristian Grătianu.
În final, proiectul a fost votat cu 18 voturi pentru şi 11 împotrivă, din partea consilierilor judeţeni PSD. AGERPRES