Preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, Herwig van Staa, le-a cerut vineri reprezentanţilor autorităţilor locale din România să sesizeze Congresul în cazul în care constată încălcări ale principiilor democraţiei locale şi să pună presiune asupra Guvernelor pentru respectarea acestor principii.

„Contăm pe asociaţiile naţionale pentru a ne asigura că recomandările formulate de congres sunt implementate şi transpuse în practică atât de către autorităţile naţionale cât şi de comunităţile locale şi regionale. De asemenea, ne bazăm pe dumneavoastră că veţi funcţiona ca un fel de sistem de alarmă în sensul de a ne alerta pe noi în timp util cu privire la provocările pe care cu care se confruntă autorităţile locale şi regionale, că veţi fi un sistem de alarmă oricând veţi avea senzaţia că principiile democraţiei locale nu sunt respectate sau chiar încălcate iar autonomia comunităţilor regionale ar putea fi periclitată”, le-a spus oficialul european la Palatul Parlamentului mai multor primari şi şefi de CJ, în cadrul unei mese rotunde privind autonomia locală, în prezenţa ministrului Dezvoltării regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea.

Preşedintele Congresului Autorităţilor locale a adăugat că forul pe care îl conduce „se sprijină pe asociaţiile naţionale atunci când vine vorba de promovarea acţiunilor sale la nivel naţional şi când e vorba de exercitarea unor presiuni asupra guvernelor în ce priveşte respectarea principiilor democraţiei locale”. AGERPRES