Pe 20 noiembrie, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a organizat conferinta cu tema „Fondurile Structurale si Societatea Informationala”.

Evenimentul s-a adresat atat administratiei locale si centrale, cat si companiilor avand ca scop final crearea parteneriatelor public-privat in domeniul IT si prezentarea finantarilor existente la ora actuala in domeniul dezvoltarilor IT&C in Romania.

In deschiderea conferintei, Zoltan Somodi, Secretar de Stat pentru tehnologia informatiei, a sustinut o prezentare despre Societate informationala si economia bazata pe cunoastere in Romania. El a subliniat importanta planificarii strategice a proiectelor de dezvoltare la nivelul firmelor sau institutiilor publice si identificarea programelor de finantare cele mai potrivite pentru atingerea obiectivelor. „Este foarte important sa ne stabilim niste obiective pe termen lung si sa alegem mijloacele cu care dorim sa atingem aceste obiective. Unul dintre aceste mijloace este tehnologia informatiei, componenta care poate fi finantata din mai multe tipuri de programe.” In discursul sau, Secretarul de Stat a aratat importanta fondurilor structurale in reducerea efectelor negative asupra mediului privat ale crizei financiare internationale. „In acest context putem vorbi de proiecte de IT care genereaza investitii, care conduc la reducerea costurilor si optimizarea proceselor, precum si la cresterea numarului consumatorilor de IT&C”, a adaugat secretarul de stat.

In replica, Jozsef Veress, fost Secretar de Stat, responsabil pe probleme de dezvoltare si UE in cabinetul primului ministru intre anii 2004-2006 din Ungaria, a prezentat efectele societatii informationale asupra economiei in Europa Centrala si in regiunea Sud-Est a Europei.

Agenda evenimentului a fost marcata de invitati precum Gabor Vincze reprezentant al European Union Grants Advisor din Ungaria precum si experti din Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Pe langa informarea participantilor despre diferitele programe de finantare au fost prezentate si cateva proiecte de IT de succes din Romania si Europa.

Conferinta a cuprins o sesiune plenara si o sesiune profesionala de prezentari si discutii cu invitatii, in cadrul carora si reprezentanti ai firmelor de consultanta au oferit informatii utile pentru accesarea acestor fonduri.

Articol realizat de MAriana Semcu.