Confederatia Sindicala Meridian isi pune sperantele in Vasile Blaga

popescu_ion1.jpg

Sustine Ion Popescu, Presedintele Confederatiei Sindicale Nationale MERIDIAN, intr-un interviu acordat Portalului national de Administratie, www.Administratie.ro.

– Domnule presedinte Ion Popescu, conduceti o confederatie sindicala nationala care printre membrii sai are unele dintre cele mai importante structuri strategice economice si sociale din Romania, incluzand si industria mineritului. Cum poate fi caracterizat anul 2009 din punct de vedere al activitatii de minerit din Romania?

– Pentru mineritul din Romania anul 2009 are o semnificatie speciala pentru ca se implinesc doua decenii de cand a inceput distrugerea sistematica a acestei industrii strategice. Imi asum afirmatia ca procesul de distrugere s-a finalizat cu reducerea totala a mineritului ne-energetic din tara noastra. In 1989 Romania producea 22 milioane de tone de minereu, iar la aceasta ora cantitatea de mineru extras este zero.. Sunt zone in Romania care au cele mai puternice resurse din Europa – Rosia Poieni, Moldova Noua sau Rosia Montana. Eu am insistat in ultimul deceniu si am explicat tuturor guvernelor care s-au perindat ca Romania are resurse importante pentru minerit; din pacate se pare insa ca au lipsit in permanenta resursele decizionale, a lipsit o minte luminata cu o intelegere vizionara. Mineritul in Romania a fost condus fara minte si de cele mai multe ori a prevalat carnetul de partid in fata intereselor nationale. Am obosit explicand de ani de zile ca mineritul modern poate genera locuri de munca de calitate ; ceea ce avem acum in tara este rezultatul unor politici absurde de distrugere a mineritului. Sub masca reformarii, s-a evitat orice efort real de reconsiderare a acestui sector industrial. Eu si sute de mii de familii din industria miniera din Romania speram ca anul politic 2010 sa aduca schimbari radicale din acest punct de vedere.

– Intr-o luare de pozitie publica anterioara ati declarat ca Vasile Blaga ar putea fi un premier care are capacitatea sa revigoreze activitatea industriala din Romania. Va mentineti aceasta opinie?

– Noi suntem o confederatie lucrativa si ne-am implicat de-a lungul timpului in toate sectoarele de activitate: administratie, sanatate, educatie, transporturi, mediu. Am sustinut de fiecare data si am avut o buna colaborare cu ministri din toate guvernele; asa am avut ocazia sa-l cunosc pe Vasile Blaga. Cand era la ministerul de Interne am avut cea mai buna colaboare cu domnia sa. Am avut o relatie excelenta si cu un alt specialist apropiat domnului Blaga, e vorba de Mircea Toader. Si Blaga si Toader stiu sa comunice cu oamenii si stiu sa administreze problemele complexe din economie. Am suficienta experienta sa afirm ca Vasile Blaga este probabil unul dintre foarte putinii oameni care ar putea acum sa urneasca tara din criza. Are deschidere spre dialog, pregatire profesionala si, foarte rar pentru un politican, nu
se angajeaza fara sa aiba o baza ca va rezolva problemele. De altfel Blaga a si fost unul dintre putinii ministri propusi in cabinetul interimar care a fost validat in comisiile Parlamentare fara rezerve majore. De pe aceasta lista nu trebuie clar sa lipseasca nici Adriean Videanu, un om cu competente si experienta si cu deschidere spre nou. Si PSD are oameni buni, si PNL, dar fac referire la PD-L pentru ca este probabil partidul care va da un guvern pentru perioada extrem de dificila prin care urmeaza sa treaca tara noastra la inceputul lui 2010.