Conducerea TVR cere stabilirea unor reguli privind ancheta parlamentara

Presedintele-director general al SRTv, Valentin Nicolau, cere, intr-o scrisoare deschisa adresata membrilor comisiei de ancheta parlamentara asupra activitatii societatii, stabilirea unor reguli care sa asigure transparenta acestui control.
Nicolau apreciaza ca asupra obiectivitatii anchetei planeaza suspiciuni sustinute de “anumite declaratii facute recent de cativa politicieni” si de “toate presiunile exercitate in ultima vreme asupra SRTv” si propune, prin urmare, o serie de masuri privind desfasurarea anchetei. Presedintele SRTv vrea “respectarea tematicii de anchetare aprobate de catre Parlament”, invitarea in scris la audiere a angajatilor televiziunii publice si respectarea in cadrul audierilor a temei anuntate in invitatie. Totodata, Nicolau crede ca “pentru a nu lasa loc interpretarilor si pentru a usura accesul la declaratii, ar fi de preferat ca intrebarile comisiei sa fie adresate celor audiati in forma scrisa, la fel si raspunsurile celor audiati”.

De asemenea, el solicita inregistrarea si stenografierea audierilor, dreptul persoanei audiate de a fi asistata la audieri de un consiliu juridic al SRTv si/sau de un specialist ales de cel audiat, respectarea principiului ascultarii tuturor punctelor de vedere si acces liber la audieri pentru reprezentanti ai Consiliului National al Audiovizualului, ai Clubului Roman de Presa, ai Centrului pentru Jurnalism Independent, ai Agentiei de Monitorizare a Presei “Academia Catavencu” si pentru o persoana desemnata de sindicatul reprezentativ al SRTv. “Inainte de a fi dezbatut, raportul comisiei trebuie adus la cunostinta si Televiziunii Romane, pentru a fi insotit, la dezbaterea din Parlament, si de un punct de vedere scris al SRTv”, crede Nicolau.

Plenul Parlamentului a aprobat, pe 9 martie, constituirea unei comisii parlamentare de ancheta privind evaluarea activitatii SRTv si SRR. Potrivit Ralucai Turcan, presedintele comisiei, controlul va viza controlul calitativ al actului managerial si al performantelor institutionale ale celor doua societati, verificarea activitatii financiar-contabile, aplicarea legislatiei in domeniul audiovizualului si a deciziilor emise de Consiliul National al Audiovizualului.