piatra neamt - centru.jpgMunicipalitatea pietreană a solicitat Ministerului Finanţelor aprobarea de preluare a unui credit de 39 de milioane de lei contractat de o societate aflată în subordinea Consiliului Local. Creditul a fost garantat de Consiliul Local Piatra Neamţ în 2007, iar cei zece milioane de euro împrumutaţi de la două bănci s-au materializat în telegondolă, telescaun şi pârtia de schi de pe muntele Cozla. Pentru că societatea nu mai poate plăti ratele de 300.000 de lei lunar, conducerea primăriei a decis să ceară Ministerului Finanţelor aprobarea de a prelua datoria.

„Neplata ratelor atrage de la sine executarea silită a bugetului municipiului pentru că acest credit a fost garantat de Consiliul Local cu bugetul local. De aceea, dorim preluarea creditului. Avem posibilitatea să achităm noi rata de 300.000 de lei pe lună”, a declarat primarul interimar Dragoş Chitic.
Preluarea creditului în forma actuală, cu perioadă de rambursare pe 20 de ani, ar creşte gradul de îndatorare a municipiului Piatra Neamţ peste limita legală de 30% din buget. De aceea, conducerea primăriei a cerut celor două bănci creditoare reeşalonarea creditului pe 25 de ani ceea ce ar conduce la scăderea gradului de îndatorare sub limita maximă admisă.

Odată cu preluarea debitului societăţii Perla Invest, conducerea primăriei va scoate la licitaţie şi administrarea activelor societăţii, respectiv a ştrandului, telegondolei, teleschiului şi a pârtiei de schi. În aceste condiţii, societatea va fi desfiinţată. AGERPRES