Conducerea Consiliului Judeţean Neamţ i-a prezentat, sâmbătă, ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, cele 6 priorităţi, pe termen scurt, în domeniul turismului.

„Potrivit clasamentului prezentat în Master Planul Naţional pentru Turism, judeţul Neamţ se situează pe locul 6 din ţară la categoria potenţial turistic. Acest fapt ne obligă, pe noi, autorităţile publice locale din judeţ, să luăm toate măsurile necesare pentru valorificarea acestuia şi transformarea ţinutului Neamţ într-o adevărată destinaţie de vacanţă”, a declarat preşedintele CJ Neamţ, Vasile Pruteanu.

Primul proiect pe termen scurt în domeniul turismului se referă la dezvoltarea potenţialului zonei muntelui Ceahlău, prin realizarea unei pârtii de ski modernă, în staţiunea Durău. Amplasamentul pârtiei se află pe terenul Mănăstirii Durău, la poalele Masivului Ceahlău, urmând ca Mitropolia să primească, la schimb, o altă suprafaţă de teren. Al doilea proiect ţine de Cheile Bicazului, una dintre cele mai atrăgătoare zone turistice ale ţării. Situate în partea centrală a Munţilor Hăşmaş, formate de pârâul Bicaz şi afluenţii săi, cu o lungime de 8 kilometri, cheile se întind între staţiunea Lacu Roşu şi satul Bicazul Ardelean şi leagă Transilvania de Moldova. „Dorim ca această poartă de intrare în judeţul Neamţ să beneficieze de un iluminat public pe măsura valorii sale”, a declarat preşedintele CJ Neamţ.

Cel de-al treilea proiect se referă la reabilitarea staţiunii Neguleşti. „Reabilitarea acestui areal turistic constă în îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii de turism balnear existente, respectiv a bazei de tratament, prin aducerea acesteia la o capacitate de 180 de locuri”, susţine conducerea judeţului. De asemenea, se intenţionează reabilitarea şi amenajarea izvoarelor de apă minerală, reabilitarea parcului public din faţa staţiunii şi amenajarea unor zone de recreere şi odihnă, care se pot realiza pe terenuri situate în lungul drumului din zonă, precum şi a unor trasee turistice.

Un alt proiect este cel al lacului Cuejdel, situat în Munţii Stânişoarei, în bazinul superior al pârâului Cuejdi, la aproximativ 21 kilometri de Piatra Neamţ. Lacul se întinde pe o suprafaţă de circa 22 de hectare şi devine astfel cel mai mare lac de baraj natural din ţară, depăşind din toate punctele de vedere Lacul Roşu. „Obiectivul pe care ni-l propunem este de a amenaja şi dota o zonă de campare cu spaţii administrative pentru turişti, într-o poiană învecinată lacului, modernizarea drumului de acces la spaţiul de campare şi construirea drumului de intervenţii de la zona de campare la zona Lacului Cuejdel”, susţine Vasile Pruteanu.

Al cincilea proiect pe termen scurt este cel al lacului de acumulare Izvorul Muntelui, cunoscut şi sub numele de Lacul Bicaz, cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România. Situat pe cursul superior al râului Bistriţa, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelaşi nume. „Într-o primă etapă, dorim să elaborăm un studiu, la nivel de plan urbanistic zonal, care să analizeze şi să ofere soluţii privind posibilităţile de utilizare a lacului de acumulare Izvorul Muntelui pentru practicarea sporturilor nautice şi a pescuitului sportiv, precum şi realizarea structurii aferente. De asemenea, suntem interesaţi de amenajarea zonei adiacente lacului pentru ciclism şi alte sporturi, reabilitarea şi modernizarea obiectivelor existente pe lac, respectiv a debarcaderului şi a păstrăvăriei sau, dacă se impune, construirea unora noi. Vrem să amenajăm platforme de campare în zona studiată şi trasee turistice noi”, a menţionat preşedintele CJ Neamţ.

Conducerea Consiliului Judeţean vizează şi dezvoltarea zonei turistice cuprinse între Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ. Pentru această zonă, care dispune de o încărcătură culturală, istorică şi religioasă şi un potenţial natural cu totul deosebite, conducerea judeţului şi-a propus dezvoltarea zonei pentru turismul cultural şi ecumenic prin ridicarea nivelului de punere în valoare a monumentelor istorice şi de arhitectură existente în zonă: Curtea Domnească din Piatra Neamţ, Mănăstirile Almaş, Horaiţa, Văratec, Agapia, Neamţ, Secu, Sihăstria şi Cetatea Neamţ. Ministrul Elena Udrea este prezentă, sâmbătă, la Piatra Neamţ, pentru a inaugura pârtia de schi de pe muntele Cozla şi pentru a deschide prima ediţie a Festivalului „Piatra pe zăpadă”. AGERPRES