Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a organizat o consultare publică referitoare la iniţiativa instituţiei de a construi o arenă multifuncţională pe actualul amplasament al Stadionului Tineretului din Craiova, în cadrul căreia a solicitat sprijinul ministrului Tineretului şi Sportului, Eduard Novák, prezent la dezbatere, pentru obţinerea de fonduri de la Compania Naţională de Investiţii.

Potrivit CJ Dolj, la dezbatere, desfăşurată în sala de conferinţe a Stadionului ‘Ion Oblemenco’, au participat şi preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, atletele Doina Melinte şi Violeta Beclea-Szekely, alţi reputaţi campioni olimpici, mondiali sau europeni.

„Ne-am dorit să avem o consultare publică la care să participe personalităţi din lumea sportului, oameni care, prin întreaga şi bogata lor activitate, au făcut cinste României. Atunci când pregătim o investiţie în infrastructura sportivă, cel mai corect este să purtăm discuţii cu specialişti, pentru că în acest mod putem oferi noilor noastre demersuri funcţiunile potrivite pentru înalta performanţă. Intenţionăm ca pe amplasamentul Stadionului Tineretului să realizăm o sală multifuncţională. Este un teren de care se leagă o întreagă istorie a sportului craiovean şi pe care dorim să-l menţinem dedicat sportului. Să nu uităm că pe acest stadion s-a născut şi a promovat echipa de fotbal Universitatea Craiova. Din păcate, odată cu trecerea anilor, această arenă nu a mai putut găzdui evenimente de înalt nivel, în prezent aflându-se într-un stadiu avansat de degradare”, a afirmat preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Conform acestuia, CJ Dolj s-a orientat acum către realizarea unei structuri multifuncţionale, o arenă care să poate găzdui competiţii dedicate atât sporturilor individuale, precum ciclism, tenis, atletism, gimnastică sau scrimă, cât şi celor de echipă, cum ar fi fotbal, baschet, volei sau handbal, urmând ca din acest an să demareze procedurile legate de realizarea studiului de fezabilitate, precum şi cele de proiectare şi construire.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că varianta optimă pentru realizarea unei baze sportive multifuncţionale o reprezintă obţinerea fondurilor necesare construirii ei de la bugetul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).

„Mă bucur că lângă noi a venit şi ministrului Tineretului şi Sportului, domnul Carol Eduard Novák, pentru că am sperat că prezenţa dumnealui în Bănie va însemna un sprijin real în realizarea unei săli multifuncţionale la Stadionul Tineretului. Am avut plăcuta surpriză să constatăm că oficialul guvernamental cunoştea foarte multe despre intenţiile noastre, venind în întâmpinarea acestui demers cu idei şi propuneri. Cu certitudine, ştim în acest moment că pe Tineretului vom avea o bază sportivă. Va fi un obiectiv pe care sper că îl vom realiza prin finanţare obţinută de la Compania Naţională de Investiţii şi ne dorim din tot sufletul să se materializeze această soluţie, pentru că avem o experienţă foarte bună cu CNI, care s-a implicat la stadionul de fotbal, construcţie care a fost finalizată într-un an şi şapte luni. (…) Rugămintea noastră către domnul ministru este de a ne sprijini pentru a obţine finanţarea de la CNI pentru o bază sportivă multifuncţională”, a spus Vasilescu.

La rândul său, ministrul Eduard Novák a afirmat, potrivit sursei citate, că doreşte ca în perioada următoare să pună la punct o strategie prin care copiii, începând de la grădiniţă şi până la şcoli, la cluburi, la mişcarea în masă, să poată face performanţă.

„În 2003, aici mi-am început cariera mea de ciclist de performanţă, pe Velodromul din Parcul ‘Nicolae Romanescu’, care era punctul de start în Circuitul României. Iată că acum am venit aici în calitate de ministru să discutăm, deci soarta nu este întâmplătoare. Cred că sportul românesc a pierdut foarte mult în ultimii 30 de ani şi că este momentul să abordăm acest domeniu puţin diferit. Atât timp cât voi fi ministru, vă garantez că voi sprijini orice activitate, orice investiţie pentru sport, indiferent de culoarea politică. Astăzi am venit aici tocmai pentru acest lucru, pentru că am găsit oameni care au iniţiative favorabile sportului. Cred că ministerul este organismul care trebuie nu doar să finanţeze, ci şi să organizeze, să ghideze şi să ajute pe toată lumea pentru a avea rezultatele internaţionale pe care le-am avut cândva. Vreau ca în perioada următoare să punem la punct o strategie prin care copiii noştri, începând de la nivelul grădiniţei şi până la şcoli, la cluburi, la mişcarea în masă, să poată face performanţă”, a spus ministrul Tineretului şi Sportului.

Stadionul Tineretului din Craiova a fost inaugurat în anul 1933, în prezenţa Regelui Carol al II-lea, la capătul unui efort investiţional care s-a întins pe o durată de 11 ani. Stadionul Tineretului, pe care Universitatea Craiova a evoluat de la înfiinţare (1948) şi pe care a obţinut promovarea în prima divizie (1964), a rămas în paragină din 2003, când a fost preluat în administrare de CJ Dolj.

Autorităţile judeţene nu au găsit până 2019 nici fonduri pentru a fi înscris în cartea funciară, din cauză că în hotărârea de guvern din 2003 nu era specificată suprafaţa.

„Nu ştim ce o să facem, o să consultăm şi populaţia pentru a vedea ce s-ar dori pe acest stadion”, declara în 2017 fostul preşedinte al CJ Dolj, Ion Prioteasa. De-a lungul timpului, autorităţile judeţene au avansat şi ideea transformării acestui stadion, amplasat în centrul Craiovei, într-un mall, printr-un parteneriat cu dezvoltatori imobiliari. AGERPRES