Parcuri industriale, şosele de centură şi dezvoltarea turismului sunt principalele domenii în care conducerea judeţului Bihor vizează să depună proiecte spre finanţare europeană, în valoare de circa 190 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Regional 2021- 2027.

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, aceasta a fost concluzia întâlnirii de lucru ce a avut loc joi între preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, şi directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR-NV), Marcel Boloş, cu scopul de a identifica proiectele care ar putea obţine finanţare europeană prin POR 2021-2027.

Unul dintre obiective este crearea unei reţele de parcuri industriale la Aleşd, Beiuş, Marghita şi Ştei, ceea ce ar însemna relansarea economică la limitele teritoriale ale judeţului. Parcurile ar putea fi populate de investitori noi, firme locale, dar şi puncte de lucru ale companiilor mari din Oradea.

Cele din urmă se confruntă cu problema forţei de muncă, pe care o recrutează de la distanţe de până la 70 de kilometri depărtare de Oradea. Valoarea estimată a acestor investiţii este de aproape 12 milioane de euro.

Pe lista proiectelor în domeniul infrastructurii se regăsesc variantele de ocolire ale comunelor Nojorid, Oşorhei şi Sântandrei, estimate la peste 40 de milioane de euro. În acest an va fi finalizat Proiectul Tehnic pentru aceste trei centuri din Zona Metropolitană Oradea şi va fi lansată licitaţia de execuţie a lucrărilor.

Consiliul Judeţean Bihor îşi propune să acceseze, prin ADR-NV, fonduri europene în valoare de peste 18 milioane de euro pentru dezvoltarea şi promovarea turismului. Există în lucru un proiect integrat pentru Munţii Apuseni – zona Padiş. Acesta presupune modernizarea DJ 763 Padiş – Ic Ponor, modernizarea drumului Scăriţa – Glăvoi, precum şi amenajarea unei parcări şi a unui camping. În acelaşi proiect este inclusă realizarea unui sistem de alimentare cu apă şi canalizare şi amenajarea unui drum pietonal de acces către punctul de belvedere Cetăţile Ponorului şi a peşterii din apropiere.

Reabilitarea viitorului sediu al Consiliului Judeţean Bihor, fost Palat de Finanţe şi Policlinică, din str. Republicii nr. 35, este o altă investiţie care ar putea fi finanţată cu bani europeni. Proiectul tehnic actualizat este în curs de avizare la Ministerul Mediului. Valoarea estimată a proiectului este de 6,5 milioane de euro.

La discuţiile care au avut loc la sediul instituţiei au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan şi specialişti în atragerea fondurilor europene de la CJ Bihor şi ADR-NV. AGERPRES