Consiliul Judeţean Cluj lansează un concurs de soluţii pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, care adăposteşte case vechi şi gospodării reprezentative pentru întreaga zonă a Transilvaniei.

Consiliul Judeţean Cluj a transmis în vederea validării şi publicării în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) documentaţia referitoare la organizarea concursului internaţional de soluţii cu tema de proiectare: ‘Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia – pădurea Hoia Cluj-Napoca’, scopul acestui demers reprezentându-l dorinţa unei şi mai bune valorificări a patrimoniului cultural al acestui obiectiv administrat de forul administrativ judeţean prin intermediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei„, se arată într-un comunicat transmis miercuri de reprezentanţii CJ Cluj.

Ideea implementării acestei soluţii a apărut în contextul în care, în prezent, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” este un muzeu în aer liber ce oferă pentru vizitare numeroase obiective de patrimoniu de mare valoare, însă, din cauza normelor specifice aferente acestui tip de muzeu, conţine relativ puţine facilităţi pentru vizitatori, fapt care-l face mai puţin interactiv şi prezent în viaţa publică.

Pentru acest motiv, din dorinţa unei acoperiri cât mai aprofundate a cerinţelor culturale şi educaţionale ale vizitatorilor, dar şi pentru satisfacerea nevoilor de relaxare şi mişcare în aer liber, Consiliul Judeţean Cluj a iniţiat un concurs de soluţii pentru amenajarea şi extinderea Parcului.

Astfel, în noul parc, care la acest moment deţine funcţiuni specifice unui muzeu, urmează a fi amenajate noi zone destinate unor funcţiuni conexe, inedite şi moderne.

Pentru implementarea acestui proiect care va realiza o mai bună conexiune la viaţa oraşului, o parte însemnată a Pădurii Hoia, aflată în proprietatea Consiliului Judeţean Cluj, va trece în administrarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, astfel încât perimetrul actual al parcului, de 15 hectare, aproape se va tripla, ajungând la o suprafaţă totală de 42 de hectare.

Ceea ce ne propunem este să reuşim creşterea gradului de atractivitate a Parcului Etnografic prin transformarea acestui important obiectiv cultural într-un complex funcţional, în care valenţele culturale să fie armonios completate de cele educative şi de relaxare. Acest fapt va determina, cu certitudine, creşterea numărului de vizitatori şi transformarea acestui muzeu al satului într-un obiectiv atractiv pentru desfăşurarea de diverse alte activităţi culturale, evenimente, expoziţii, activităţi cu publicul, conferinţe şi workshop-uri, târguri şi festivalului, dar şi pentru vizite în familie„, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Concursul de soluţii, ale cărui premii totale sunt în cuantum de 72.000 de lei, urmăreşte identificarea celor mai bune idei pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”.

Concret, acesta va propune mai multe funcţiuni care vor fi integrate într-un întreg unitar şi coerent, respectiv un centru administrativ, un centru pentru promovarea moştenirii satului românesc, un sat de vacanţă, un parc de biciclete, o staţie de autobuz, o pasarelă şi o scenă în aer liber unde se vor desfăşura evenimente culturale care vor avea menirea de a pune în valoare obiectivele de patrimoniu de mare valoare, în special bisericile de lemn Petrindu şi Cizer, recent restaurate printr-un grant norvegian.

Astfel, în urma deciziei juriului format din specialişti naţionali şi internaţionali recunoscuţi, câştigătorului concursului îi va fi atribuit contractul de servicii de proiectare a lucrărilor de amenajare şi extindere a parcului în aer liber, valoarea totală a lucrărilor fiind de 607.076 lei fără TVA. Fondurile nerambursabile vor fi asigurate în cadrul Programului „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”, prin Mecanismul Financiar SEE.

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca a fost înfiinţat în anul 1929, devenind astfel primul muzeu în aer liber din România. Obiectivul a fost amenajat pe două componente: sectorul instalaţiilor tehnice tradiţionale de prelucrare a lemnului, fierului, aurului, ţesăturilor de lână, a lutului, pietrei, etc., respectiv, sectorul gospodăriilor ţărăneşti tradiţionale reprezentative zonelor etnografice din Transilvania, la care se adaugă bisericile de lemn. AGERPRES