clefsdor.jpg “Deținătorul cheilor” sau “cel care transformă imposibilul în posibil” sunt expresiile ce traduc cel mai bine în limba română cuvântul francez “concierge”. În România, acest “deținător de chei” a avut un nume și un rol important în viața unui castelan sau mare dregător și se numea “chelar”. Avea cheile întregii proprietăți la îndemână și, după stăpân, era cel mai important ierarhic.

În zilele noastre, un “concierge” deține cheile orașului unde trăiește și lucrează. Iar dacă primarul orașului oferă cheile doar personalităților și vizitatorilor de seamă, un “concierge” le împarte cu dărnicie tuturor oaspeților săi, împreună cu tot bagajul său de cunoștințe. De aici și altă traducere: un ambasador al orașului, dar și al întregii țări.

Un “concierge” va face tot posibilul pentru a oferi tot ce i-a fost cerut, atâta timp cât acesta este moral, legal și omenește posibil. Puteți să îi cereți, de fapt, orice tip de serviciu de care aveți nevoie pentru a găsi totul finalizat și făcut pentru satisfacția dumneavoastră, în timp ce sunteți plecat la o întâlnire de afaceri sau vizitați obiectivele turistice. El se va ocupa de toate e-mailurile și mesajele voastre, face rezervari pentru concerte, mese festive etc, recomandă excursii, sugerează restaurante, cumpărături și ghid pentru excursii turistice locale.

Dar cele mai importante sunt cerințele neobișnuite și care îl fac pe “concierge” să strălucească. El este un consultant de turism, un consilier, un secretar, în principiu, un om bun la toate. Pentru că el este un specialist în atât de multe domenii, poate consilia sau ajuta la rezolvarea aproape oricărei probleme ce ar putea afecta un turist. De-a lungul anilor, el a dezvoltat o rețea de cunoștințe, prieteni și contacte, toți dispuși să-l ajute.

www.lesclefsdor.ro.