Comunitatile locale sucevene nu pot intocmi proiecte pentru a accesa finantari externe

Cinci localitati sucevene – Brosteni, Ostra, Crucea, Moldovita si Ulma – nu au intocmit nici un proiect cu finantare externa, prin programul SAPARD, a declarat prefectul Orest Onofrei.
Prefectul considera ca nu este normal sa nu fie accesat nici un proiect in conditiile in care respectivele localitati sunt slab dezvoltate, iar edilii acestora s-au plans in mai multe randuri ca nu au bani si comunitatile lor sunt slab finantate. Prefectul a explicat ca este vorba despre proiecte privind investitiile in exploatari agricole, dezvoltarea si diversificarea activitatii economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative, precum si imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole. Orest Onofrei a precizat ca, pe langa acestea, mai sunt zeci de localitati care nu au reusit sa intocmeasca proiecte eligibile pentru a accesa bani de la Uniunea Europeana.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu a spus ca institutia pe care o reprezinta si consiliul judetean vor incerca sa vada care sunt cauzele ce au condus la aceasta situatie, dar foarte mult in acest sens nu se poate face, deoarece aceste institutii nu au parghiile necesare pentru a obliga comunitatile locale sa acceseze astfel de fonduri. “Aceasta cred ca este si o deficienta a celor care lucreaza la SAPARD, la consultanta agricola si la reprezentantii directiilor agricole din comunele respective care trebuie sa asigure un fel de consultanta pentru comunele respective”, a spus prefectul.

In opinia acestuia, atata timp cat unele comune au putut intocmi si accesa bani de la Uniunea Europeana, in alte localitati unde nu s-a facut nimic in acest sens, se pare ca, exista o anumita rezistenta sau dezinteres la administratiile locale respective. Prefectul de Suceava s-a aratat ingrijorat de aceasta situatie, avand in vedere faptul ca, incepand cu anul viitor, vor veni fonduri structurale externe importante, iar acestea nu vor putea fi asimilate. In judetul Suceava au fost intocmite 233 de proiecte prin programul SAPARD.