“Comunităţi eficiente” – un proiect derulat în cinci oraşe din România

Cinci oraşe din România (Alba Iulia, Baia Mare, Aiud, Avrig şi Sighişoara) s-au înscris în proiectul “Comunităţi eficiente”, coordonat în ţara noastră de Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA) şi implementat de parteneri din 16 ţări.

Este vorba, în total, despre 18 “comunităţi eficiente”, însumând aproape 150 de gospodării din cele cinci oraşe, care au ca scop economisirea în perioada lunilor de iarnă a minimum 9% din energia consumată în mod normal, prin simpla modificare a obiceiurilor de consum, se precizează într-un comunicat transmis joi de ALEA.

Cei înscrişi în proiect îşi vor urmări săptămânal contoarele, începând de la 1 decembrie şi până la 31 martie. Ei vor primi în cele patru luni sfaturi din partea ALEA despre modalităţile simple de economisire a energiei, prin care facturile se pot micşora fără scăderea gradului de confort. De exemplu, ei vor afla că un televizor lăsat în stand-by în loc să fie oprit de la butonul principal consumă aproximativ 40% din total, în orele în care nu se uită nimeni. După patru luni, una dintre comunităţile participante la concurs în cele 16 ţări partenere va fi declarată câştigătoare şi va fi premiată la Bruxelles.

Modalitatea de acţiune practică pentru atingerea obiectivelor proiectului îmbracă forma unui pariu între administraţiile locale ale unor oraşe şi cetăţeni, prin care aceştia din urmă trebuie să îşi diminueze consumurile de energie cu 9%. Modul prin care pot face acest lucru este modificarea comportamentului lor, care poate constitui un bun exemplu şi pentru cei din jurul lor. Implicarea unor primării din România în acest proiect nu presupune niciun efort financiar din partea acestora, ci doar disponibilitate pentru atingerea obiectivelor de reducere a cheltuielilor.

De remarcat că toate primăriile implicate în România în proiectul “Comunităţi eficiente” sunt şi semnatare ale “Pactului primarilor”, prin care s-au angajat să-şi reducă emisiile de CO2 în respectivele municipalităţi cu cel puţin 20% până în 2020. În România, cheltuielile pentru consumul de energie în locuinţe sunt ridicate în raport cu câştigul lunar mediu al oamenilor din cauza echipamentelor învechite şi a lipsei de cunoştinţe legate de economisire. Acest proiect a fost propus de ALEA tocmai pentru a produce o schimbare în comportamentul consumatorilor de energie. Resursele de care beneficiază ALEA în acest proiect se ridică la 75.000 de euro. AGERPRES