O informare inaintata Prefecturii Covasna de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) atrage atentia asupra faptului ca localitatile rurale din
judetul Covasna nu sunt pregatite sa faca fata calamitatilor naturale.
Documentul releva ca numarul comunelor care au alocat in acest an fonduri pentru activitatea de protectie civila pot fi numarate de degetele unei maini. Totodata, 22 dintre acestea, adica aproape jumatate din totalul comunelor din judet, nu si-au constituit un stoc minim de materiale de interventie in caz de pericol, iar spatiile destinate functionarii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta se reduc la simple magazii unde sunt depozitate, in cel mai bun caz, galeti, lopeti si stingatoare pentru incendii.

Conform aceluiasi raport, 36 de primarii din Covasna nu au avut grija sa reactualizeze planurile locale de aparare impotriva inundatiilor, iar patru localitati nici nu au intocmit astfel de planuri. Conducerea ISU Covasna s-a aratat nemultumita ca, nici pe hartie si nici in practica, lucrurile nu stau mai bine. Albiile raurilor si paraielor sunt pline de vegetatie si gunoaie, iar inconstienta unor
primari merge atat de departe incat permit, contrar legii, ridicarea de constructii in zone inundabile.

Majoritatea primarilor nu au stabilit nici macar adaposturile pentru oamenii si animalele ce ar putea avea de suferit de pe urma naturii dezlantuite. Seful ISU Covasna, lt. col. Gyorgy Alfons, este de parere ca indolenta primarilor se explica si prin faptul ca acestia nu participa la cursurile de pregatire unde ar putea invata ce trebuie sa faca pentru a limita si inlatura efectele dezastrelor naturale. Acestia invoca lipsa de timp si a banilor, iar pana acum, la Centrul zonal de la Bacau, s-au prezentat doar 8 dintre cei 32 de primari programati la cursuri.

Prefectul Gyorgy Ervin a declarat ca, in urmatoarele zile, va sosi in judetul
Covasna o echipa de control de la Bucuresti, care va verifica felul in care sunt pregatite autoritatile locale pentru a face fata calamitatilor naturale, iar dupa parerea sa aceasta vizita se va solda cu amenzi usturatoare pentru primari.