Comuna bistriteana dotata cu pubele ecologice

Comuna bistriteana Romuli, aflata la granita cu Maramuresul, este singura comunitate din zona rurala dotata cu pubele ecologice, amplasate din o suta in o suta de metri.
Primarul comunei, Ioan Monita, a spus ca a luat aceasta initiativa din cauza ca satenii isi aruncau toate deseurile pe valea raului Salauta, motiv pentru care administratia a primit foarte multe amenzi din partea Agentiei Judetene de Protectia Mediului. Pentru a scapa bugetul local de aceasta povara, primarul a cumparat 80 de pubele, care au costat aproximativ 850 de milioane de lei vechi, si este bucuros ca romulenii au inteles ca trebuie sa inceteze sa mai polueze raul. Deseurile sunt preluate, o data la doua saptamani, de catre o masina a unei firme de salubrizare din Nasaud, dar Primaria Romuli intentioneaza sa creeze propria groapa de gunoi, care sa deserveasca si alte localitati invecinate.

Ioan Monita, care este, de altfel, si cel mai tanar primar din judet, doreste sa rezolve si problema rumegusului abandonat pe marginea apei de catre proprietarii de gatere, prin dotarea scolii si a primariei cu o centrala termica pe rumegus, urmand ca deseurile lemnoase sa fie achizitionate in mod gratuit de la firmele de profil.