Pentru a preveni discontinuitățile din piața farmaceutică și pentru a asigura nou-născuților vaccinul necesar în primul an de la naștere, Compania Națională Unifarm SA a inițiat procedurile de achiziție și furnizare în regim de urgență a acestui produs în România. Reamintim că, atât înainte, cât și după declararea insolvenței de către compania Polisano, aceasta și-a declinat capacitatea de continuare a contractului de furnizare a vaccinului hexavalent către Ministerul Sănătății.

Pe 11 octombrie 2016, 110.000 doze de vaccin au intrat în depozitele Companiei Naționale Unifarm SA, iar alte 145.000 de doze vor intra în următoarele 10 zile. După verificările prevăzute de lege, vaccinul va fi livrat către Direcțiile Județene de Sănătate Publică, prin Ordin de Ministru, acestea urmând să îl distribuie în cel mai scurt timp către medicii de familie.

Compania Națională Unifarm S.A. monitorizează cu atenție piața farmaceutică locală în vederea eliminării discontinuităților în aprovizionare.

Vaccinul hexavalent face parte din schema obligatorie de imunizare a copiilor și se administrează împotriva tetanosului, tusei convulsive, difteriei, Haemophilus și poliomielitei, dar și hepatitei B. Săptămâna trecută, într-o dezbatere, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, dr. Sandra Alexiu, membră a Grupului de vaccinologie, afirma că piața românească se confruntă cu un deficit de vaccinuri necesare copiilor sau adulților, printre acestea figurând vaccinul hexavalent, cel rujeolic sau vaccinul antitetanic.