gabriel_resources.jpgGabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation, a avut o pierdere de 28,2 milioane dolari canadieni (21 milioane euro) în primul semestru, iar cheltuielile pentru dezvoltarea proiectului minier din Munţii Apuseni au fost de 15,6 milioane dolari (11,6 milioane euro).

Compania a înregistrat în prima jumătate a anului trecut pierderi de 8,7 milioane dolari canadieni, iar cheltuielile pentru dezvoltarea proiectului Roşia Montană s-au plasat la 18,1 milioane dolari în aceeaşi perioadă. Potrivit raportului prezentat de Gabriel Resources, rezultatul din primul semestru al acestui an a fost influenţat în principal de o pierdere de 20,3 milioane dolari canadieni (15,1 milioane euro) cauzată de variaţiile de pe pieţele valutare.

Contravaloarea în euro a indicatorilor financiari a fost calculată la cursul zilei de joi de pe piaţa interbancară, de 1,3391 dolari canadieni pentru un euro. Gabriel Resources dispunea la 30 iunie de numerar, echivalent numerar şi investiţii pe termen scurt totalizând 120 milioane dolari canadieni (89,6 milioane euro).

Bugetul proiectului Roşia Montană pe 2010 totalizează 46 milioane dolari canadieni (34,3 milioane euro), din care au mai rămas de cheltuit 26,6 milioane dolari canadieni (19,8 milioane euro). Dacă proiectul va fi repornit, compania ar putea majora bugetul alocat Roşia Montană cu 33 milioane de dolari canadieni (24,6 milioane euro) în 2010.

RMGC dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, cu costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii de aur pe an, timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie de aur este echivalentul a 31,1 grame şi valorează aproape 1.200 de dolari pe pieţele internaţionale la cotaţiile actuale.

În prezent, ultimul obstacol major care trebuie depăşit de RMGC este avizarea studiului de impact asupra mediului de către Ministerul Mediului şi Pădurilor. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat în luna iunie că instituţia pe care o conduce ar putea relua procedura de autorizare a proiectului minier Roşia Montană, declaraţie salutată de Gabriel Resources în raport.

RMGC este deţinută în proporţie de 80,46% de Gabriel Resources, restul acţiunilor fiind controlate de statul român (19,31%) şi alţi acţionari (0,23%).