Uzina Electrica Zalau, compania ce furnizeaza agent termic in sistem centralizat in municipiul resedinta de judet, a acumulat datorii de peste 25 de milioane de lei, conditii in care Consiliul Local, actionar unic, a demarat deja procedura de insolventa, fara a renunta insa la ideea de privatizare.

„Am hotarat ca Uzina Electrica sa intre in insolventa, insa asta nu exclude privatizarea. Daca nu vom reusi sa o privatizam, vom reactualiza studiul de fezabilitate din 2002, vom cumpara centrale termice proprii pentru scoli si gradinite si vom inchide Uzina Electrica”, afirma Radu Nistorescu, administratorul Zalaului, care adauga faptul ca unitatea traieste actualmente „pe spatele” unitatilor de invatamant si al companiei private TenarisSilcotub, pentru care furnizeaza abur tehnologic.

Proiectata initial ca sectie a Intreprinderii de anvelope, pentru a-i asigura energia termica necesara, compania se numea la infiintare, in 1978, Intreprinderea de Termoficare Industriala Zalau. Centrala a fost apoi transformata, astfel incat sa utilizeze carbunele din bazinul Salaj ca sa produca energia termica necesara intregii platforme industriale, pentru incalzirea orasului Zalau si pentru producerea de apa calda menajera.


In prezent, Uzina Electrica utilizeaza drept combustibil gaz metan si furnizeaza energie termica doar unui numar de circa 800 de familii, carora li se adauga majoritatea scolilor si gradinitelor din oras si unor companii private, dintre care cea mai importanta este Silcotub. Numarul angajatilor a scazut si el continuu, de la 445 in 2003, la circa 170 in acest moment.


Datoriile Uzinei Electrice se ridica la peste 25 de milioane de lei, fiind acumulate din 2002 si pana in prezent. Datoria reprezinta credite luate de la banci, cu garantia statului, pentru aprovizionarea cu combustibil, asa cum de altfel stau lucrurile si in privinta celorlalte uzine din tara. Numai anul trecut pierderea a fost de 6,7 milioane de lei, pierdere provocata in mare parte de datoriile restante ale unitatii. Cu toate aceste datorii, atat edilii, cat si conducerea companiei dau asigurari ca, cel putin pentru acesta iarna, nu vor fi probleme in furnizarea caldurii catre scoli si populatie.


„Nu cred ca vom avea probleme in aceasta iarna, dar se pune problema functionarii Uzinei Electrice in viitor. Nu stim ce se va intampla in cazul in care nu se va gasi o formula de modernizare a productiei de energie electrica si termica” – spune Radu Capalnasiu, primarul Zalaului. El se declara nemultumit de faptul ca, desi Guvernul a promis stergerea datoriilor, si deja s-au acordat, in doua transe, bani pentru alte regii de termoficare din tara, cea din Zalau nu a primit inca nimic. AGERPRES