Compania de Apă Oltenia (CAO) SA a semnat, pe 5 ianuarie, un contract de achiziţie de echipamente de 3.770.952 lei, fără TVA, acesta fiind primul contract de acest fel în cadrul Masterplanului de apă al judeţului Dolj, de peste 445 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene.

Potrivit CAO, prin acest contract societatea câştigătoare, SC Grădinaru Trucks Solutions SRL, va livra CAO un excavator pe şenile de 120 CP, trei excavatoare pe şenile de 25 CP, cinci excavatoare pe pneuri de 45 CP şi o macara de 18 tone.

Conform contractului, reprezentanţii firmei se vor ocupa de furnizarea utilajelor necesare desfăşurării activităţilor curente ale operatorului regional de apă SC Compania de Apa Oltenia SA, montaj (după caz), punerea în funcţiune, instruirea personalului, asistenţă tehnică, întreţinere şi reparaţii în perioada de garanţie.

Masterplanul intitulat „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, în perioada 2014-2020” are în vedere dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj, pentru conformarea cu obligaţiile asumate de România prin Tratatul de Aderare, privind colectarea şi epurarea apelor uzate, asigurarea standardelor de calitate a apei destinate consumului uman şi dezvoltarea capacităţii operatorilor de servicii.

Pe 14 mai 2019 a fost semnat contractul de finanţare între CAO şi Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management POIM şi pe 17 martie 2020, la sediul Comisiei Europene de la Bruxelles, a fost semnată decizia de finanţare a proiectului, cu o valoare totală de peste 445 de milioane de euro.

Întreaga investiţie a fost împărţită în 22 de contracte de execuţie, la care se adaugă două contracte de servicii şi alte cinci de achiziţii de produse. Investiţiile propuse în cadrul acestui proiect continuă lucrările pentru alimentare cu apă şi realizarea reţelei de canalizare în judeţ care au fost demarate prin programele anterioare, ISPA şi POS Mediu 2007-2013, în urmă cu 15 ani, pentru care au fost implementate, până în prezent, proiecte în valoare de peste 260 de milioane de euro.

De asemenea, în proiect este inclusă şi conducta de apă firul II din sursa Izvarna, astfel încât toţi locuitorii Craiovei să aibă la robinete „apă plată de izvor”, potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale. Acest fir va avea o lungime de 124 de kilometri şi va traversa 16 unităţi administrativ-teritoriale din Gorj şi Dolj, pe traseul Tismana – Rovinari – Ţânţăreni – Filiaşi – Coţofenii din Faţă – Almăj – Işalniţa – Şimnicu de Sus – Craiova. AGERPRES