Comisia juridică a Senatului consideră că demnitarii aflaţi în incompatibilitate sau conflict de interese pot ocupa alte funcţii

senat1.jpgComisia juridică a Senatului a dat raport favorabil, marţi, propunerii legislative de modificare a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care prevede că persoanele aflate în incompatibilitate, pe anumite funcţii, nu vor putea ocupa aceleaşi funcţii pe o perioadă de trei ani de zile, dar vor putea deţine alte funcţii care nu au legătură cu această interdicţie.

“Persoana eliberată sau destituită din funcţie (…) sau faţă de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor ocupate în urma unor alegeri, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului, fiind incompatibilă pe o perioada de 3 ani cu funcţiile sus menţionate”, se arată în iniţiativa legislativă aprobată de senatorii jurişti.

Proiectul introduce texte noi, care prevăd că, dacă persoana a fost primar, viceprimar sau consilier local, nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcţii pe o perioada de trei ani de la încetarea mandatului.
Dacă persoana a ocupat funcţia de preşedinte al consiliului judeţean, vicepreşedinte al consiliului judeţean sau consilier judeţean, nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcţii pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului, fiind incompatibilă cu aceste funcţii, mai arată proiectul.

Un alt text al proiectului stabileşte că, dacă persoana a ocupat funcţia de deputat, senator sau parlamentar european, nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcţii pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. Dacă persoana în legătură cu care a fost constatată incompatibilitatea sau conflictul de interese la data constatării nu mai ocupă o funcţie de demnitate publică, interdicţia de trei ani rămâne valabilă de la data raportului de evaluare sau a deciziei definitive şi irevocabile a instanţei.
Deputatul UDMR Marton Arpad, iniţiator al proiectului, a declarat, la şedinţa comisiei, că această propunere legislativă este o clarificare a Legii ANI, în urma deciziilor Curţii Constituţionale. “Iniţiativa este o clarificare. S-a constatat că judecătorii nu prea înţeleg articolul din actuala lege, adică ce înseamnă sintagma “aceeaşi funcţie”. Este o propunere mare, stufoasă, dar pe înţelesul tuturor. Din punctul de vedere al teoriei juridice, dacă cineva este condamnat, nu trebuie să nu mai profeseze acea profesie prin care a comis o infracţiune. Dacă este medic, nu mai poate fi medic şi nu se extinde la profesor. Dacă face o infracţiune cu o maşină, i se confiscă acea maşină, nu toate maşinile. Este o formulare mai clară a ceea ce înseamnă “aceeaşi funcţie””, a explicat Marton Arpad.

Ministerul Justiţiei nu susţine propunerea legislativă pe motiv că deciziile Curţii Constituţionale arată că interdicţia de ocupa “aceeaşi funcţie” trebuie înţeleasă ca fiind vorba de orice funcţie eligibilă.

Reprezentantul ANI, director general al direcţiei juridice, Ioana Lazăr, a arătat că, dacă se adoptă această propunere legislativă, activitatea ANI va rămâne fără efect.
“În situaţia în care se va adopta acest proiect în această formă, Parlamentul îşi asumă şi faptul că persoane care au averile confiscate definitiv şi irevocabil şi care au prejudiciat iremediabil anumite valori care sunt ocrotite şi de Legea 161 şi de Constituţia României vor putea să desfăşoare în continuare funcţii publice. Vorbim de aproximativ 3 milioane de euro confiscate prin decizii definitive şi irevocabile de către persoane care au ocupat funcţii publice. (…) Un alt efect ar fi că activitatea ANI practic va rămâne fără efect şi persoane aflate în funcţii publice în stare de incompatibilitate, cu averi nejustificate definitiv şi irevocabil sau persoane aflate în conflict de interese nu vor mai putea fi sancţionate”, a mai spus reprezentantul ANI.

Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii Adam Luminiţa-Pachel şi Eugen Nicolicea (UNPR), Kerekeş Karoly şi Marton Arpad-Francisc (UDMR), Niculae Mircovici (minorităţi), Daniel Florea, Cosmin Necula, Ciprian Nica, Victor Roman (PSD).
Raportul Comisiei juridice urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional. Proiectul de lege a fost adoptat tacit în decembrie anul trecut de Camera Deputaţilor.
ANI a comunicat marţi că modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice va avea ca efect eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor AGERPRES