Materiile prime sunt o componenta esentiala, atat pentru produsele cu tehnologie de varf, cat si pentru produsele de consum din viata de zi cu zi. Industria europeana are nevoie de sanse egale de access la materiile prime, atat din interiorul, cat si din exteriorul Uniunii Europene.

Pentru anumite metale utilizate in inalta tehnologie, Uniunea Europeana depinde foarte mult de import, iar accesul la aceste materii prime devine din ce in ce mai dificil. Multe tari bogate in resurse aplica masuri protectioniste care opresc sau incetinesc exportul materiilor prime spre Europa, din dorinta de a diminua trendul descendent al industriei.

Multi producatori europeni au de pierdut de pe urma unor astfel de practici. Mai mult, unele tari emergente devin foarte active in tarile bogate in resurse, in special in Africa, cu scopul de a-si asigura accesul privilegiat la materiile prime. Daca Europa nu actioneaza acum, industria europeana va fi in dezavantaj economic. Ca raspuns la aceasta provocare, Comisia Europeana a lansat astazi o noua strategie integrata, care stabileste masuri specifice pentru asigurarea si imbunatatirea accesului la materii prime a industriei Uniunii Europene.

Vicepresedintele Gunther Verheugen, Comisarul pentru Industrie si Intreprinderi, a declarat: „Trebuie sa actionam pentru a ne asigura ca accesul companiilor la materii prime nu va fi ingradit. Avem nevoie de fair play pe pietele externe, de un cadru propice, pentru a sustine asigurarea de materii prime din surse din interiorul Uniunii Europeane, si, de asemenea, avem nevoie de eficientizarea resurselor si utilizarea metodelor de reciclare. Scopul nostru este sa ne asiguram ca industria europeana va continua sa aiba un rol definitoriu pentru noile tehnologii si inovatii. Am cazut de acord cu colegii mei, Cathy Ashton, Benita Ferrero-Waldner, Louis Michel si Stavros Dimas, sa colaboram indeaproape pentru a implementa strategia propusa”.

Materiile prime sunt esentiale pentru multe produse fabricate in Europa. De exemplu, in productia de telefoane mobile, sunt folosite 40 de materii prime, cum ar fi Litiu, Tantal, Cobalt si Antimoniu, toate acestea fiind din ce in ce mai greu de obtinut. Un monitor de computer sau ecranul televizorului contin aceleasi metale. Un computer contine aproximativ 60 de materii prime, iar unele dintre acestea nu se gasesc in Europa. De asemenea, din cauza cererii in crestere din tari ca India si China, pretul materialelor a crescut.

In ciuda scaderii recente a preturilor, pretul materiilor prime este inca foarte mare, privind dintr-o perspectiva istorica. Ca urmare, este un moment oportun pentru noile proiecte care vizeaza materii prime din interiorul Uniunii Europene. Dar conditiile stipulate in cadrul curent al Uniunii Europene reduc sansele de a beneficia de noi oportunitati.

Reciclarea reprezinta o oportunitate foarte mare de a diminua dependenta de importul de materii prime. Cu toate acestea, multe produse aflate in ultimul ciclu de viata sunt transportate illegal in afara Uniunii Europene si nu sunt reciclate in cadrul Uniunii Europene.