Comisarul european Dacian Cioloş s-a întâlnit la Iaşi cu oficialităţile locale şi judeţene

Atragerea fondurilor europene, dezvoltarea rurală, nefinalizarea procesului de retrocedare a terenurilor, deficitul de forţă de muncă în agricultură generat în mare parte de existenţa ajutoarelor sociale sunt doar câteva dintre problemele abordate în discuţiile pe care comisarul european pe probleme de agricultură Dacian Cioloş le-a avut luni în cadrul întrevederilor cu primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, şi cu prefectul interimar, Dragomir Sava Tomaşeschi.

Cu prilejul vizitei sale la Prefectura Iaşi, oficialul european a fost informat de nefinalizarea procesului de retrocedare a terenurilor, fărâmiţarea terenului agricol care în aceste condiţii nu mai poate fi lucrat cu utilaje de mare capacitate, întocmirea greoaie a planurilor parcelare în sistem digital.

Totodată, s-a arătat că există un blocaj în derularea proiectelor europene pe infrastructură din cauza lipsei parcelării şi că deficitul de forţă de muncă în agricultură este generat în mare parte de existenţa ajutoarelor sociale. De asemenea, susţin reprezentanţii Instituţiei Prefectului, discuţiile au vizat prioritizarea realizării în judeţ a depozitelor de legume – fructe în scopul asigurării fluxurilor constante de aprovizionare, asigurarea sustenabilităţii proiectelor realizate prin fonduri europene prin calcularea corectă a necesarului de materie primă.

Totodată, s-a discutat despre acordarea subvenţiilor pe producţie, precum şi despre necesitatea conştientizării de către agricultori a responsabilităţii economice a activităţii lor, în condiţiile în care, momentan, agricultorul rămâne la stadiul de muncitor agricol, fără a putea face dovada valorificării producţiei.
O altă problemă abordată a fost aceea a oportunităţilor oferite de derularea fondurilor europene în agricultură, la nivelul judeţului Iaşi fiind 1.056 de proiecte în valoare de 190 milioane de euro pe toate măsurile aferente fondurilor europene din agricultură.

Problemele ce vizează agricultura, dezvoltarea rurală, cât şi fondurile europene au fost subiecte abordate, de asemenea, în cadrul discuţiilor dintre Dacian Cioloş şi primarul Gheorghe Nichita. Astfel, în urma întrevederii dintre comisarul european şi edil s-a ajuns la concluzia că micii întreprinzători vor fi ajutaţi atât prin alocarea de fonduri europene, cât şi prin oferirea accesului spre spaţii de comercializare, primăriile având un rol important în acest sens. Încurajarea agriculturii şi industriei alimentare ar putea fi făcută şi prin intermediul Centrului Tehnologic Regional, mai ales că municipiul Iaşi se află într-un bazin agricol cu un potenţial important, motiv pentru care trebuie gândite proiecte din perspectiva urban şi rural.

“I-am explicat domnului comisar că acolo (n.r. la Centrul Regional) am vrut să fim cu un pas înaintea altora şi am gândit birouri pentru cei care lucrează în domeniul agriculturii astfel încât să aibă aici sprijin, spaţii pentru hale, iar cercetarea în acest domeniu să fie încurajată. Vor fi şi simulări pentru ca studenţii să aibă unde să facă practică, pentru a putea dezvolta o cercetare. Oraşele sunt pieţe importante pentru consumatori”, consideră primarul Gheorghe Nichita.

Comisarul european pe probleme de agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş s-a întâlnit duminică cu reprezentanţii a două firme producătoare de carne şi nutreţuri integrate la Roman şi Războieni, aparţinând omului de afaceri Neculai Apostol. De asemenea, oficialul european va vizita în cursul zilei de luni combinatul de vinificaţie Cotnari cu care va discuta problemele specifice ale sectorului. Întâlnirile de la Iaşi vin după ce joi, la Suceava, comisarul Cioloş a participat la o întâlnire cu producători şi autorităţi locale din sectorul agricol, organizată de preşedintele Consiliului Judeţean Suceva, Gheorghe Flutur. AGERPRES