Primarul oraşului Aleşd, Zeno Ţipţer a declarat vineri că se află împreună cu o delegaţie a oraşului în Slovacia, pentru a stabili relaţii de colaborare cu Primăria din Stara Lubovna, dorindu-se ca ulterior să fie organizat un forum economic româno-slovac la Oradea. „Suntem aici, în oraşul Stara Lubovna, împreună cu deputatul Adrian Merka, unde vom semna sâmbătă un memorandum de colaborare între Primăria din Aleşd şi Primăria din Stara Lubovna”, a declarat primarul din Aleşd.

Cele două oraşe sunt similare din punct de vedere administrativ, al reliefului, al numărului de locuitori, dar şi puternic minoritare, deoarece în Aleşd trăieşte un număr mare de slovaci, iar in Stara Lubovna un număr mare de evrei.

Întâlnirea între cele două administraţii are loc în urma demersurilor făcute de deputatul Adrian Merka, preşedintele Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România (UDSCR). Merka a participat, la începutul lunii septembrie, la întâlnirea Camerelor de Comerţ şi Industrie din România (CCIR) şi Slovacia, iniţiată de fostul ambasador al României la Bratislava, Florin Vodiţă, şi actual consilier al CCIR, împreună cu cei doi consuli onorifici ai României la Stara Lubovna şi Banska Bistrica, Marian Gurega şi Ladislav Rehak. Participanţii, printre care şi preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Slovacia, Peter Mihok, au căutat, cu acest prilej, cele mai bune metode pentru a intensifica şi promova legăturile economice dintre cele două ţări.

„M-am implicat în acest demers deoarece cred cu tărie că avem nevoie de un parteneriat economic real între cele două ţări, iar efortul de dezvoltare a economiei trebuie să se regăsească la nivelul fiecărei comunităţi”, a declarat liderul UDSCR.

Următorul eveniment pentru care s-au demarat deja discuţii este realizarea unui forum economic româno-slovac la nivel naţional în municipiul Oradea. Acesta vizează o cooperare economică între România şi Slovacia la nivel de Camere de comerţ, la nivel parlamentar, guvernamental, dar şi al autorităţilor locale, cooperare care va da un impuls suplimentar dezvoltării în continuare a relaţiilor bilaterale. AGERPRES