Colaborare între Consiliul Judeţean Braşov şi Universitatea ”Transilvania” în vederea realizării de proiecte pentru comunitate

Consiliul Judeţean Braşov şi Universitatea ”Transilvania” au pus bazele unei colaborări în vederea realizării de proiecte pentru comunitate, care vor fi finanţate din fonduri proprii ale instituţiei de învăţământ, au informat, într-o conferinţă de presă comună, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, şi rectorul Universităţii ”Transilvania”, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan.

Conform acestora, ideea de la care s-a pornit a fost aceea de valorificare a resurselor de cercetare ştiinţifică din cadrul universităţii, atât în scopul rezolvării unor probleme identificate la nivelul judeţului, cât şi a aplicării strategiilor şi politicilor de dezvoltare comunitară de către administraţia publică judeţeană.

”Este vorba de alocarea, din venituri proprii ale Universităţii “Transilvania”, a unor sume pentru studii şi contracte de cercetare, proces care a fost demarat în urmă cu doi ani. În primul an, în baza unor teme propuse de colegii noştri, aşa cum au considerat dânşii că este prioritar pentru departamentul sau pentru disciplina dânşilor. În acest an am decis să orientăm aceste teme de cercetare şi studii pe priorităţi ale comunităţii. În urma discuţiilor cu colegii noştri de la Consiliul Judeţean (CJ), au fost identificate de către dânşii teme prioritare în opt arii tematice. Au fost lansate aceste cereri de propuneri de proiecte pe fiecare din cele opt arii tematice şi, din cele 28 de propuneri făcute de colective de colegi din Universitatea Transilvania, au fost selectate un număr de 13 studii şi proiecte pe care universitatea le va finanţa o perioadă de 12 luni, iar la finalul acestei perioade rezultatele vor fi puse la dispoziţia Consiliului Judeţean”, a explicat rectorul Universităţii Transilvania.

Preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că salută iniţiativa Universităţii “Transilvania” şi faptul că toate temele de cercetare se adresează comunităţii braşovene. ”Am încercat ca, pe toate domeniile de specialitate de care suntem interesaţi – Direcţia pentru Protecţia Copilului, spitale, muzee, să avem propuneri. Au fost evaluate toate aceste propuneri, care, ulterior, au fost înaintate Universităţii ”Transilvania”. Salutăm această iniţiativă şi faptul că, de această dată, toate temele de cercetare se adresează comunităţii braşovene. Sunt convins că implementarea acestor proiecte, prin intermediul cărora este valorificat prestigiosul potenţial ştiinţific al Universităţii ”Transilvania”, va îmbunătăţi activitatea în domenii prioritare pentru administraţia judeţeană, cum sunt asistenţa socială, învăţământul special şi sănătatea”, a subliniat Adrian Veştea.

Cele opt arii tematice de cercetare care răspund nevoilor comunităţii braşovene sunt: asistenţă socială, cultură, dezvoltare durabilă, informatizare, învăţământ special, sănătate, turism şi studii juridice. Fiecare arie tematică a inclus una sau mai multe teme de cercetare, rezultând în total 20 de teme pe baza cărora s-au formulat 28 de propuneri de proiecte. În urma procesului de evaluare realizat pe parcursul lunii ianuarie 2018, de către specialiştii Consiliului Judeţean şi ai instituţiilor subordonate, 13 proiecte au fost admise.

Cele 13 proiecte se află în faza de contractare la nivelul Universităţii ”Transilvania”. Suma maximă acordată unui proiect sub formă de grant este de 46.000 de lei, durata grantului fiind de maximum 12 luni. Bugetul total alocat de instituţia de învăţământ este de 598.000 de lei, iar implementarea proiectelor se va face în cadrul Institutului de Cercetare al Universităţii ”Transilvania”.

Rectorul Universităţii ”Transilvania” a precizat că instituţia de învăţământ superior are colaborări şi cu Primăria Braşov, menţionând, totodată, că sunt discuţii cu Primăria Braşov în ceea ce priveşte inventarierea clădirilor din centrul istoric al oraşului, urmând să fie formulată tema proiectului. AGERPRES