Cofinanţarea Primăriei Satu Mare pentru unele proiecte europene a fost majorată de la 2 la 40%

Cofinanţarea pe care trebuie să o asigure Primăria Satu Mare pentru unele proiecte cu finanţare europeană a crescut de la 2% la 40%, ca urmare a creşterii preţurilor şi a unor măsuri luate de Guvern, a declarat primarul Kereskenyi Gabor. Consiliul Local a aprobat în şedinţă actualizarea indicatorilor pentru patru proiecte importante, edilul explicând că este nevoie de acest lucru pentru a nu pierde finanţarea europeană.

“Sunt proiecte importante pentru municipiul Satu Mare, însă, din păcate, şi din cauza modificărilor legislative şi a măsurilor economico-financiare ale Guvernului, partea de cofinanţare a municipiului a mai crescut. Chiar acum două zile am primit o nouă adresă de la Ministerul Dezvoltării şi Fondurilor Europene că s-a schimbat şi cursul de referinţă euro-lei la care trebuie să se adapteze toate proiectele. Cofinanţarea municipiului va fi mai mare, dar nu cred că ne va afecta. Având în vedere că sunt unele proiecte importante, trebuie să ni le asumăm. Sunt unele proiecte unde cofinanţarea va fi chiar peste 1 milion de lei care trebuie suportată de la bugetul local, dar mergem mai departe pentru că nu dorim să pierdem aceste finanţări, chiar dacă partea de cofinanţare a noastră a crescut”, a spus primarul.

Kereskenyi a arătat că, după actualizarea indicatorilor, cuantumul contribuţiei administraţiei locale creşte de la 2 la 40%. “Sunt unele proiecte unde chiar 40% devine contribuţia proprie a oraşului pentru că la proiectele cu reabilitarea grădiniţelor de exemplu, dacă nu acceptăm acest lucru, pierdem şi acel 60%, care va fi redistribuit către alte municipii din regiune. Noi nu ne asumăm acest lucru. Banii europeni sunt de folos chiar dacă trebuie să mărim şi contribuţia proprie, drept pentru care mergem mai departe cu aceste proiecte”, a declarat edilul.

Consilierii au aprobat actualizarea indicatorilor economici pentru proiectele care vizează revitalizarea zonelor degradate Cubic şi Ostrovului, respectiv reabilitarea a două grădiniţe. AGERPRES