Cod de buna purtare pentru locuitorii din zona Ciuc

Primarii din zona Ciuc si reprezentantii Consiliului Judetean au elaborat un set de reguli pe care trebuie sa le respecte locuitorii, indiferent de etnie, pentru evitarea conflictelor similare celor de la Sanmartin si Sancraieni. In “codul de buna purtare” elaborat de autoritati se arata ca cetatenii sunt obligati sa-si plateasca taxele si impozitele, sa se abtina de la comiterea infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, cum ar fi tulburarea ordinii si a linistii si sa nu atenteze la viata, integritatea si demnitatea altora.

De asemenea, potrivit setului de reguli, localnicii sunt obligati sa respecte casa, pamantul si bunurile altora, nefiind permisa violarea de domiciliu, tulburarea de posesie, folosinta fara drept, furtul sau distrugerea.

Cetatenii trebuie sa protejeze mediul inconjurator, fiindu-le interzisa poluarea apei, a aerului si a solului si aruncarea gunoiului in locuri nepermise si sunt obligati sa respecte hotararile consiliului local si dispozitiile primarului. In afara acestor reguli, primari au elaborat si un set de propuneri pentru “garantarea linistii si sigurantei comunitatii”, solicitand colaborare din partea organelor de stat. Astfel, toate persoanele care detin animale trebuie sa se ingrijeasca de hrana lor, fiind “de neacceptat si un gest sanctionabil” daca pasuneaza pe terenul altuia. In asemenea cazuri se propune ca organele de ordine publica “sa evalueze paguba si sa sechestreze ca proba, animalele aflate intr-un loc interzis”.

Pentru rezolvarea acestei probleme se propune ca, in fiecare sat, sa se infiinteze paza de camp. Setul de propuneri mai cuprinde necesitatea amenajarii de WC-uri in gospodariile care nu dispun de astfel de locuri, dar si obligativitatea identificarii si “microciparii” cailor. In finalul apelului lansat catre cetateni, autoritatile isi exprima convingerea ca, in urma efortului comun, problemele de ordine si sanatate publica ce tulbura liniste comunitatilor se pot rezolva.

“Pentru asta toti locuitorii satelor, autoritatile locale, politia si organele de stat trebuie sa-si uneasca fortele, sa respecte si sa oblige la respectarea prevederilor legale in vigoare. Problema acum nu trebuie trecuta cu vederea si nici amplificata, ci trebuie rezolvata cu masuri prompte si eficiente, menite sa restabileasca linistea publica”, se mai arata in documentul citat.

Setul de reguli si propuneri se adreseaza tuturor locuitorilor, indiferent de etnie, si a fost elaborat de autoritati dupa ce, in urma conflictelor din Sancraieni si Sanmartin s-au semnat protocoale care se adresau doar membrilor comunitatilor de romi, care au fost vehement criticate de organizatiile de aparare a drepturilor acestei etnii.